More

  Tajne javnih nabavki

  spot_imgspot_img

  I nismo mi tako nerazvijena zemlja. Ima stvari u kojima smo u samom vrhu. Da, pogodili ste. Bosna i Hercegovina je svjetski šampion u tajnim nabavkama.

  Nerijetko se događa da se konkursi i tenderi o javnim nabavkama objave samo na sajtu Vlade (za snalaženje i pronalaženje tendera na pomenutoj stranici morate imati znanje na nivou inženjera informacionih tehnologija, mada ni to često nije dovoljno).

  Od četiri nabavke u javnom sektoru čak tri se obavljaju mimo našeg znanja. Oni koji pune budžete u Bosni i Hercegovini uglavnom ne znaju i neće nikada otkriti kako je potrošen njihov novac kojim se plaćaju nabavke roba i usluge u javnim institucijama.

  Sistem javnih nabavki u Bosni i Hercegovini godišnje vrijedi više od 3.000.000.000,00 (slovima: tri milijarde) KM! Čak 80 procenata nabavki obavlja se bez javnog objavljivanja procedure, pa je na taj način 2,5 milijardi maraka prepušteno na slobodno raspolaganje političkim elitama.

  Poređenja radi, u Velikoj Britaniji sve javne nabavke koje prelaze 2.000 funti moraju biti javno publicirane, svaki pokušaj prikrivanja bio bi prepoznat i karakterisan kao kriminalno djelo, tvrdi Žurnal.

  Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.

  Čitano

  Povezani članci