More

  Sutra nova runda pregovora o autoputu Sarajevo-Beograd: Hoće li biti utvrđena trasa kroz distrikt Brčko?

  Predstavnici “Autoputeva Republike Srpske” trebalo bi da s kolegama iz Federacije Bosne i Hercegovine i nadležnima u Brčkom sutra započnu novu rundu pregovora o autoputu koji treba da spoji Beograd i Sarajevo, odnosno o trasi kroz distrikt BiH.

  Brčko je u ovom projektu veoma važno jer je RS potrebna ta spojnica za autoput od Rače prema Banjaluci, ali značajna je i trasa koja ide od Rače, preko Bijeljine, do Tuzle, Zavidovića, Žepča i Sarajeva, piše Glas Srpske.

  Predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, odnosno nadležnih institucija i javnih preduzeća o izgradnji autoputa od Sarajeva do Beograda otvoreno su razgovarali u decembru prošle godine, sa akcentom na dionicu koja bi trebalo da ide preko teritorije Distrikta, jer je svojevrsno čvorište.

  Pet-šest potencijalnih trasa

  Tada je gradonačelnik Brčkog, Esed Kadrić zadužen da što prije organizuje novi sastanak u vezi s gradnjom autoputa kako bi otvorili ozbiljne pregovore o tom projektu u BiH, a posebno razmotrile moguće trase kroz Distrikt.

  Ranije je objelodanjeno da postoji pet-šest potencijalnih trasa, te da je fokus na odabiru najbolje i najpovoljnije, kako bi čim prije bilo otvoreno novo poglavlje i dat jači vjetar u leđa cijelom projektu, imajući u vidu da Srbija znatno napreduje sa izgradnjom mosta na Rači.

  Prvi čovjek “Autoputeva RS“ Dušan Topić nedavno je za Glas Srpske potvrdio da su imenovali članove za rad u zajedničkoj komisiji koja će razmatrati trase kroz taj grad, te da očekuje da će brzo postići konačni dogovor.

  Predložena trasa duga oko 33 km

  Stav o projektu i predstojećem poslu objelodanio je Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta.

  Poručili su, između ostalog, da su analizirane kombinacije trase autoputa, te da je predložena trasa duga oko 33, a ne 55 kilometara kako je prezentovano javnosti.

  “Zavod je otvoren da s predstavnicima entitetskih vlasti i javnih preduzeća razgovara i prihvati sugestije i primjedbe, ako se predloženo rješenje može poboljšati, a kako to i zakon nalaže”, kazali su u Zavodu.

  Mnogo otvorenih pitanja

  Predstavnici BiH su u Ankari u martu 2021. tokom sastanka s delegacijom Turske, potpisali Sporazum o izgradnji autoputa, od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te od Sarajeva, Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do Rače.

  Radovi u Srbiji su ozvaničeni u oktobru 2019. godine kada je u Sremskoj Rači, uz zvaničnike BiH i Srbije, bio i predsjednik Turske.

  U vezi sa izgradnjom autoputa Sarajevo-Beograd još ima mnogo otvorenih pitanja, a jedno je ono koje se tiče finansiranja.

  Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović poručio je za Glas Srpske da je predviđeno da sastanak u Brčkom bude na nivou predstavnika RS i FBiH, i da će, kada bude jasna trasa kroz Distrikt, detaljnije razgovarati o cijelom projektu.

  [VEZANI ČLANAK – Zona rada i industrije McGovern u Brčkom biće jedna od najvećih u regionu: Veza sa planiranom autocestom]

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI