More

  Adis Ahmetović razgovarao s Vučićem: Srbija ima zadatak da proaktivno djeluje u stabilizaciji regiona

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Danas je u Beogradu upriličen susret sa specijalnim izaslanikom ispred njemačkog Bundestaga za Balkan, Adisom Ahmetovićem i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

  Razgovaralo se o potencijalima za jačanje bilateralne saradnje između Njemačke i Srbije, evropskom putu te regionalnim problemima i pitanjima.

  Član odbora za vanjsku politiku Bundestaga i vladajuće socijaldemokratske partije (SPD), Adis Ahmetović istakao je da će mu u budućnosti, između ostalog, biti cilj da pomogne zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji.

  On je pohvalio ekonomski napredak Srbije čemu svakako u značajnoj mjeri doprinose i njemački investitori. 

  Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da poštuje namjere izaslanika Ahmetovića da podrži saradnju između zemalja Zapadnog Balkana, što je dobro za očuvanje stabilnosti i mira u regionu.

  Vučić je dodao da će Srbija nastaviti sa reformama koje će stvoriti sigurnu atmosferu za strane investitore, jer su njemački investitori te ekonomska saradnja sa Njemačkom od najveće važnosti za razvoj Srbije.

  Na kraju susreta zamolio je Ahmetovića da prenese pozdrave njemačkom kancelaru Šolcu, uz uvjerenje da će se saradnja između Njemačke i Srbije nastaviti. 

  Ahmetović i Vučić [Foto: Ustupljeno Otisku]

  Srbija ima zadatak da proaktivno djeluje u stabilizaciji regiona

  Nakon razgovora sa predsjednikom Srbije, Ahmetović je naglasio da put Srbije mora biti evropski i da će pristupanje EU biti moguće nakon sveobuhvatne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

  Prema njegovim riječima Srbija ima važan zadatak da proaktivno djeluje u stabilizaciji regiona, da izgradi mostove razumijevanja te da ih podrži. 

  Poslije razgovora sa predsjednikom Srbije, Ahmetović je nastavio posjetu Srbiji gdje su još planirani sastanci sa predstavnicima Roma, odborom za vanjske i evropske integracije i sa predstavnicima opozicije.

  Nakon dvodnevne posjete Srbiji član Bundestaga Adis Ahmetović će otputovati u Bosnu i Hercegovinu.

  PRIREDIO: Hakija Karić

  [VEZANI ČLANAK: Spiralu neprestanog podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma moramo hitno prekinuti]

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img