More

  Brčko: U prostorijama ULJUB-a otvorena izložba slika s kolonije “Naiva na Savi”

  spot_imgspot_img

  U nastavku obilježavanja 21. godišnjice Brčko distrikta, sinoć je u prostorijama „Udruženja ljubitelja umjetnosti Brčko“ otvorena izložba slika s kolonije „Naiva na Savi“, javlja Radio Brčko.

  Sinoć otvorenu izložbu naivnog slikarstva u prostorijama ULJUB-a, krasi 26 likovnih radova čiji autori su trinaest slikara naivaca iz dvije svjetski priznate škole naivnog slikarstva: Hlebine iz Hrvatske i Kovačica iz Srbije.

  Predsjednik ULJUB-a Mladen Filipović ovom prilikom je istaknuo kako djela koja će biti predstavljena na izložbi, nije bilo teško odabrati, budući da se radi o kvalitetnim djelima i svjetski priznatim umjetnicima.

  Karakteristično za naivnu umjetnost je to što ona predstavlja umjetnost naroda i pobune, kroz koju su slikari nastoje prikazati ljepotu i ono što nose u sebi, kazala je akademska slikarica Almedina Cifrić.

  Ovo što danas možemo vidjeti ovdje u galeriji ULJUB-a je zaista nešto raskošno i bogato. Naivna umjetnost koja je nekada bila jako popularna ni danas nikako nije izgubila svoj sjaj. Bogat fundus galerije označava da ona i dalje živi i da se i dalje stvara i radi na njoj.

  Almedina Cifrić

  Izložbu je svečano otvorio brčanski novinar i pisac Suvad Alagić, istaknuvši kako je ovo za njega velika čast i privilegija.

  S ovih izloženih slika naive izvire umjetnost, čistoća, ljepota i kultura, i to na neki način daje dušu i gradu i Distriktu i onima koji dođu ovdje, a i kompletnom obilježavanju godišnjice Brčko Distrikta BiH.

  Suvad Alagić

  Izložba će za sve posjetitelje ostati otvorena mjesec dana, a iz ULJUB-a ističu kako se nadaju da će ovakve izložbe postati trajni dio programa obilježavanja godišnjice Brčko distrikta.

  Čitano

  Povezani članci