More

  Potpisan Memorandum o saradnji između Vlade, Skupštine i Privredne komore Brčko distrikta BiH

  [SAOPŠTENJE] U Gradskoj vijećnici danas je potpisan Memorandum o saradnji između Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Skupštine Brčko distrikta BiH i Privredne komore Brčko distrikta BiH, kojim su regulisana međusobna prava i obaveze, strateška uloga i pravci zajedničkog djelovanja partnera u oblasti stvaranja konkurentnije privrede Brčko distrikta BiH. Sporazum su potpisali gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i predsjednik Privredne komore Dragan Đukić. 

  Kako je kazao gradonačelnik Kadrić, ovim memorandumom je formalizovana saradnja Vlade i Skupštine Brčko distrikta sa Privrednom komorom, te predstavlja potvrdu konkretnog i zdravog partnerskog odnosa poslovne zajednice i institucija Distrikta. 

  “Mi smo izanalizirali sve mjere podrške koje su predviđene zakonima Brčko distrikta, sagledavali smo da dođe do kvalitativnih popravaka određenih zakonskih rješenja koja imamo, posebno privredne i podsticajne politike, kako bismo zadržali atraktivnosti ulaganja u Brčko distrikt. Vlada Brčko distrikta predano radi na tome da omogući Privrednoj komori da, putem svojih organa, može animirati ulagače, bilo da se radi o domaćim ili ulagačima koji nisu iz naše lokalne zajednice, kako bismo mogli dodatno poboljšati privredno ulaganje kao i podizanje standarda života i zapošljavanja na području Distrikta”, rekao je Kadrić

  Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem memoranduma, čime se naglašava unapređenje dijaloga javnih vlasti i privrede Brčko distrikta. “Imamo zajednički cilj a to je unapređenje poslovnog ambijenta, zadržavanje i povećanje radnih mjesta na prostoru Distrikta Brčko i kroz ovaj memorandum smo potvrdili da smo partneri u ovom procesu. Kada je u pitanju Skupština, to znači da ćemo sve propise donositi u komunikaciji, prethodno pripremajući te akte zajedno sa Privrednom komorom”, kazao je Milić.

  Pored potpisivanja Memoranduma, Privredna komora je predstavila projekat na kojem radi, pod nazivom “Help Desk for business entities”, u okviru programa “EU 4 Business Recovery”, a kojeg finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke. 

  “Ovaj projekat se realizuje preko Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), Međunarodne organizacije rada (ILO) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i mi smo ga dobili preko GIZ-a kako bismo ga implementirali na području Brčko distrikta, a odnosi se na pružanje pomoći privrednicima da savladaju poteškoće prouzrokovane pandemijom Korona virusa. Moram da naglasim da smo zadovoljni sa današnjim sastankom kao i sa dosadašnjom saradnjom koju imamo sa predstavnicima institucija Brčko distrikta i trebamo težiti da poboljšamo poslovni ambijent i da stvaramo uslove za privređivanje i stvaranje novih radnih mjesta“, istakao je predsjednik Privredne komore Dragan Đukić.

  Vlada Brčko distrikta BiH

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI