More

    Deminiranje u Brčko distriktu BiH

    - Advertisement -
    Autor teksta: Kristian Bilić
    Autor fotografija: Samir Tukulj

    Ratom kontaminirana minama, država Bosna i Hercegovina još uvijek nije riješila problem miniranih terena. Deminiranje je izuzetno skupo a finansira se većinom donacijama iz stranih fondova.

    Deminiranje u Brčko distriktu BiH u 2020. godini teče u oslabljenim uvjetima. Ove godine izdvojena su sredstva za 3 projekta ukupne površine 260 hiljada kvadratnih metara. Od početka deminiranja u BiH Brčko je jedna od najugroženijih zajednica u BiH od mina, srazmjerno površini distrikta i površini kontaminirane teritorije pod minama Brčko je najugroženija zajednica u BiH.

    • Brčko distrikt je jedina lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja iz vlastitih sredstava, iz vlastitog budžeta odvaja sredstva za deminiranje na svojoj teritoriji, odnosno na teritoriji Brčko distrikta BiH – kazao je u izjavi za medije Danijel Đurić, koordinator za deminiranje u Javnoj bezbjednosti Brčko distrikta BiH.

    Ukupna površina minirane teritorije u Brčko distriktu je bila 56 miliona kvadratnih metara a u 2020. ostalo je jos oko 13 miliona kvadratnih metara. Jedinica za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava formirana je 2002. godine u okvirima međunarodnih institucija, tzv. HELP-a. Jedinica broji 11 ljudi.

    • Što se tiče minsko eksplozivnih sredstava, ili eksplozivnih sredstava, na teritoriji Brčko distrikta dosad je uništeno na desetine hiljada raznih vrsta neeksplodiranih ubojnih sredstava. Jedinica pored uklanjanja i uništavanja eksplozivnih sredstava na prostoru Brčko distrikta radi tzv. operaciju Brzi odgovor, ona podrazumijeva izvlačenje unesrećenih iz minskih polja – izjavio je Nebojša Stjepanović, šef Jedinice za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava i Brzi odgovor.

    Iako su izdvojena sredstva za tri projekta deminiranja, polako se gubi trka s vremenom, ali i izvorima iz kojih se finansira deminiranje. Strani fondovi su sve manje zainteresovani za deminiranje u BiH.

    - Advertisement -spot_imgspot_img

    POSLEDNJE VIJESTI

    - Advertisement -

    POVEZANE VIJESTI

    - Advertisement -spot_img