Milenko Perkanović iz Brčkog postao prvak Balkana u šahu

  Turnir je okupio preko stotinu takmičara iz sedam zemalja: Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Turske i Srbije.

  Milenko Perkanović [Otisak.ba]

  Piše: Aleksandar Ganilović

  U masi svakodnevnih negativnih vijesti, na koje smo navikli i koje se šire kao neka zaraza, one pozitivne priče ne dolaze do izražaja, a svima su nam itekako potrebne. Svaki dan, barem jedna.

  Dame i gospodo, danas vam donosimo jednu radosnu vijest, a to je da Bosna i Hercegovina može da se pohvali šampionom Balkana u šahu!

  Njegovo ime i prezime je Milenko Perkanović, koji ima tek osam godina!

  Svečanim proglašenjem pobjednika završen je Balkanski kadetski kup u šahu, koji je održan 24. i 25. marta u Srbiji, u gradu Blace. Turnir je okupio preko stotinu takmičara iz sedam zemalja: Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Turske i Srbije.

  Organizacija je bila na vrhunskom nivou, kao i sam turnir koji je protekao u prijatnoj i korektnoj atmosferi.

  Zasluge za odličnu organizaciju pripale su menadžeru svjetskog prvaka Anatolija Karpova, gospodinu Zoranu Milutinoviću. Bosna i Hercegovina imala je dva predstavnika na ovom turniru, koji su ujedno predstavljali i Šahovski klub “Velemajstor“ iz Brčko distrikta.

  Radoslav Lukić je igrao u kategoriji do jedanaest godina i zauzeo devetnaesto mjesto, a zlatnom medaljom okitio se Milenko Perkanović, u kategoriji do osam godina.

  Balkanski prvak Milenko Perkanović uči od najboljih

  Na jednom prošlogodišnjem šahovskom turniru u Brčkom pojavio se mladi Milenko, a njegov veliki talenat otkrio je Sandro Mikanović, sadašnji šahovski trener, FIDE majstor i nekadašnji prvak Bosne i Hercegovine, koji ga je istog dana pozvao u svoj klub.

  Milenko je nakon godinu dana treninga napravio nevjerovatan uspjeh i oduševio sve ljubitelje šaha, koji pažljivo prate njegov rad.

  Šah je počeo igrati nakon inicijative njegovog oca, koji ga je odveo na prvi turnir, a pored šahovskih poduhvata postigao je odlične rezultate i kao karatista. Na sajmu sporta u Beogradu, u decembru 2017. godine, osvojio je srebrnu medalju u svojoj kategoriji.

  Šahovski klub “Velemajstor“ iz Brčkog niže nevjerovatne uspjehe

  Šahovski klub “Velemajstor“ osnovan je 01.07.2013. godine i broji preko dvadeset članova.

  Klub se može pohvaliti veoma značajnim rezultatima, na različitim takmičenjima i u različitim kategorijama, kako na državnim tako i na međunarodnim turnirima.

  Takmičari ovog kluba, do sada su osvojili trideset medalja. Pored zlatne balkanske medalje, Klub se posebno ponosi i zlatnom medaljom Slobodana Pištalovića, sa državnog prvenstva u kategoriji do deset godina. Kao prvak Bosne i Hercegovine i član reprezentacije, Slobodan je imao priliku da učestvuje na prvenstvu Evrope i ponosno predstavlja svoj klub, grad i državu.

  Predsjednik Kluba Sandro Mikanović, koji se već petnaest godina bavi šahom, istakao je da su ciljevi Šahovskog kluba “Velemajstor“ popularizacija šaha koja uključuje uvođenje šaha u škole, a prije svega stvaranje jedne prijatne, pozitivne i zdrave atmosfere, u koju će se djeca rado vraćati.

  Glavna ideja je da se djeci od malih nogu pruži prilika da se druže sa svojim vršnjacima, da razvijaju takmičarski duh, a budući da je šah intelektualna igra, samim tim i vježbaju mozak. Pored škole šaha za djecu, postoji i škola šaha za starije članove, koja takođe ima veoma zapažene rezultate kako u pojedinačnim nastupima igrača, tako i na ekipnim takmičenjima.

  Mladi šahisti zaslužuju bolje uslove za dalji razvoj

  Mladi brčanski šahisti postižu zaista impresivne rezultate i gdje god se takmiče vrate se kući sa medaljama. Međutim, zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi ovaj klub, djeca nisu u mogućnosti da se redovno takmiče u drugim gradovima, a i državama, kao njihovi vršnjaci koji treniraju u boljim uslovima. Kako to inače biva u Bosni i Hercegovini, roditelji u velikom procentu igraju ključnu ulogu kada je u pitanju izdvajanje finansijskih sredstava, kako bi njihova djeca dobila priliku da se što češće takmiče i tako ostvare svoje snove.

  Iskreno se nadam da će predstavnici državnog vrha prepoznati ovakav izvanredan rezultat i da će biti ponosni na mladog šampiona Balkana, ali i na njegov klub, koji zaslužuje adekvatnu finansijsku pomoć, kako bi konačno stao na svoje noge.

  Ukoliko želite da na neki način pomognete Šahovskom klubu “Velemajstor” u realizaciji zadanih ciljeva, ili da stupite u kontakt kako bi se pridružili timu i postali šahista, možete ih kontaktirati na e-mail skvelemajstor@gmail.com.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty + = twenty seven