Ako ne bude suspendovan, referendum u RS-u 19. novembra

  Za dan održavanja referenduma utvrđuje se prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

  [N1]

  Odluka o referendumu u Republici Srpskoj (RS) o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, koja je 20. septembra objavljena u “Službenom glasniku RS-a”, stupa na snagu i počinje da teče rok za njegovo održavanje.

  Za dan održavanja referenduma utvrđuje se prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

  - Reklama -

  To znači da bi referendum u RS-u trebalo da bude održan u nedjelju, 19. novembra, ukoliko odluku ne suspenduje Narodna skupština RS-a, kako je to najavio entitetski predsjednik Milorad Dodik.

  Referendumsko pitanje o kojem bi se građani RS-a trebalo da izjasne glasi: “Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji RS-a”.

  Uz odluku o referendumu u “Službenom glasniku RS-a“ je 20. septembra objavljen i skupštinski zaključak u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma u kojem se kaže da, entitetski parlament, shodno Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi, zadužuje Komisiju za izbor i imenovanje da pripremi prijedlog odluke o imenovanju Republičke komisije za provođenje referenduma.

  Narodna skupština RS-a je sjednici 15. jula 2015. donijela odluku o raspisivanju ovog referenduma, ali ona sve do 20. septembra ove godine nije bila objavljena u “Službenom glasniku RS-a“, što je kritikovala opozicija uz tvrdnju da je Milorad Dodik manipulisao referendumom.

  On je, međutim, naveo da najavljena suspenzija odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH nije trajno odustajanje, a ostat će na Narodnoj skupštini i institucijama da to pitanje ponovo problematizuju i ukoliko se, kako je kazao, ne bude poštovao Ustav i Dejtonski sporazum.

  Dodao je i da će za neku eventualnu narednu odluku o referendumu trebati konsenzus, a da opozicija ne podržava izjašnjavanje građana o ovom pitanju.

  Odluku o suspenziji trebalo bi, kazao je, usvojiti na jednoj od narednih sjednica Narodne skupštine, a zasad nije zakazan tačan termin.

  Ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack nedavno je naglasila da referendum mora biti otkazan, ne samo suspendovan ili privremeno obustavljen.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty eight − eighty six =