More

    Zakon o PIO-u usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

    Novim Zakonom o PIO-u predviđen je novi bodovni sistem za obračun visine penzija u Federaciji BiH.

    - Advertisement -

    Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podržali su sa 55 glasova za, 19 protiv i tri suzdržana glasa Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju [PIO] na vanrednoj sjednici u srijedu.

    Novim Zakonom o PIO-u predviđen je novi bodovni sistem za obračun visine penzija u Federaciji BiH, a predlagači Zakona su više puta ponovili da će biti pravedniji i da će uvesti više reda u oblast penzijsko-invalidskog osiguranja.

    Za razliku od dosadašnjeg, u novom zakonu o PIO-u koji je Vlada FBiH utvrdila 24. oktobra prepoznaju se jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od 10 posto i pet posto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007. godine.

    Novi zakon će, prema mišljenju Vlade FBiH, ublažiti razlike u penzijama penzionera koji su ušli u penzijski sistem do 1998. godine, a istovremeno će približiti odnosno ujednačiti visine penzija za penzionere koji su otišli u penziju po novom zakonu kroz vrijednost boda od 14 konvertibilnih maraka.

    Drljača je napomenuo da bi, kada je riječ o penzionerima koji su radni vijek proveli u realnom sektoru, bila penzija uvećana za 25 maraka. To isto, prema njegovim riječima, važi i za policijske službenike.

    Zakon o policijskim službenicima

    Prijedlog zakona o dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH usvojen je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Zakon je odobren bez rasprave i po skraćenom postupku.

    Ovaj prijedlog usvajan je u svojevrsnom paketu, zajedno sa Prijedlogom zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u kojem je navedeno da se uslovi penzionisanja za policijske službenike definiraju u Zakonu o policijskim službenicima FBiH.

    S obzirom na to da Vlada FBiH nije pristala da policijski službenici uđu u Zakon o PIO-u kao posebna kategorija i da se njihova penzija obračunava na poseban način, usaglašeno je da se policija tretira kroz dopune Zakona o policijskim službenicima, čime se policajcima nudi obračun penzija na osnovu najpovoljnijeg petogodišnjeg prosjeka.

    - Advertisement -spot_imgspot_img
    SourceAgencije

    POSLEDNJE VIJESTI

    - Advertisement -

    POVEZANE VIJESTI

    - Advertisement -spot_img

    Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

    Molimo Vas unesite komentar
    Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

    four + six =