More

  Zakon o PIO-u usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

  Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podržali su sa 55 glasova za, 19 protiv i tri suzdržana glasa Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju [PIO] na vanrednoj sjednici u srijedu.

  Novim Zakonom o PIO-u predviđen je novi bodovni sistem za obračun visine penzija u Federaciji BiH, a predlagači Zakona su više puta ponovili da će biti pravedniji i da će uvesti više reda u oblast penzijsko-invalidskog osiguranja.

  Za razliku od dosadašnjeg, u novom zakonu o PIO-u koji je Vlada FBiH utvrdila 24. oktobra prepoznaju se jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od 10 posto i pet posto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007. godine.

  Novi zakon će, prema mišljenju Vlade FBiH, ublažiti razlike u penzijama penzionera koji su ušli u penzijski sistem do 1998. godine, a istovremeno će približiti odnosno ujednačiti visine penzija za penzionere koji su otišli u penziju po novom zakonu kroz vrijednost boda od 14 konvertibilnih maraka.

  Drljača je napomenuo da bi, kada je riječ o penzionerima koji su radni vijek proveli u realnom sektoru, bila penzija uvećana za 25 maraka. To isto, prema njegovim riječima, važi i za policijske službenike.

  Zakon o policijskim službenicima

  Prijedlog zakona o dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH usvojen je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Zakon je odobren bez rasprave i po skraćenom postupku.

  Ovaj prijedlog usvajan je u svojevrsnom paketu, zajedno sa Prijedlogom zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u kojem je navedeno da se uslovi penzionisanja za policijske službenike definiraju u Zakonu o policijskim službenicima FBiH.

  S obzirom na to da Vlada FBiH nije pristala da policijski službenici uđu u Zakon o PIO-u kao posebna kategorija i da se njihova penzija obračunava na poseban način, usaglašeno je da se policija tretira kroz dopune Zakona o policijskim službenicima, čime se policajcima nudi obračun penzija na osnovu najpovoljnijeg petogodišnjeg prosjeka.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × two = 20

  Čitano

  Povezani članci