Raspakivanje bošnjačke koalicije u Brčkom je započelo u Sarajevu!?

  Čudi inertno ponašanje i pasivno držanje predsjednika Skupštine i predsjednika SDA u Brčkom Eseda Kadrića koji mirno posmatra postavljanje političkih vješala za njega i SDA u Brčkom, piše Džemal Vantić.

  Skupština Brčko distrikta [Otisak.ba - Arhiva]

  Piše: Džemal Vantić

  Nakon što je kod srpskih političkih stranaka u Brčkom postalo tijesno u vlasti, sve se brzo završilo „parkiranjem“ SDS-a u opoziciju, a Hrvati još uvijek tavore sa manjim brojem zastupnika u vladajućoj većini od propisane Statutom, Bošnjaci već dugo pripremaju akcije u potrazi za novom većinom u ovome gradu na Savi.

  Prema informacijama koje su dostavljene Otisku o brčanskoj vladajućoj većini se počelo razgovarati na „visokom nivou“ u Sarajevu gdje su uključeni predsjednici SBB-a i SDP-a, Fahrudin Radončić i Nermin Nikšić.

  Nagađa se da ih je uvezao SBB-ov generalni sekretar Munib Jusufović sa adresom stanovanja u Brčkom.

  Vjerovatno bi to brzo bilo gotovo da su samo malo jači sa brojem zastupnika u Skupštini Brčko distrikta, ali i SBB i SDP imaju po 2 zastupnika.

  SBB je u Brčkom dio vladajuće većine dok je SDP u opoziciji, a i jedni i drugi imaju htijenje da iz vlasti izbace SDA koja broji 4 zastupnika i koja je najbrojnija Bošnjačka stranka u brčanskoj Skupštini.

  Međutim to ambicioznim SBB-ovcima ne smeta i traže razne kombinacije kako SDA izbaciti u opoziciju.

  Takve nekorektne zakulisne političke igra lucidno je prepoznao gradonačelnik u Brčkom Siniša Milić koji je prije nešto više od pola godine zbog aktivnosti na rušenju vladajuće većine smijenio tadašnjeg, a sada već bivšeg predsjednika SBB-a Ismeta Dedeića sa pozicije savjetnika Gradonačelnika (inače Dedeić je na posljednjim lokalnim izborima bio nosilac liste SBB-a, ali nije prešao cenzus i nije postao zastupnik u Skupštini).

  Međutim, čudi inertno ponašanje i pasivno držanje predsjednika Skupštine i predsjednika SDA u Brčkom Eseda Kadrića koji mirno posmatra postavljanje političkih vješala za njega i SDA u Brčkom.

  Kadrić troši posljednje atome snage da očuva Bošnjačko jedinstvo u Brčkom, dok je sa druge strane SBB svoju snagu usmjerio da na osnovu 2 slabašna zastupnika izbaci SDA iz vlasti i „pokupi“ što više pozicija i radnih mjesta za „uhljebe“ iz ovoga sve slabijeg političkog projekta u gradu.

  Ponašanje SBB-ovih kadrovika u Brčkom je već uveliko počelo da prelazi granicu strpljenja kod ostalih bošnjačkih predstavnika u vladajućoj većini i čini se da je samo pitanje vremena kada će unutarbošnjački konflikt eskalirati i kada će jedinstvo Bošnjaka biti završeno.

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 2 = one