More

  Stoltenbergov pomoćnik ostao šokiran sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini: Traži jačanje snaga EUFOR-a

  - Advertisement -

  Njemačka novinarka Adelheid Wolfl je za njemačko izdanje Der Standarda u tekstu “Dodik nastavlja da podiže tenzije u Bosni”, analizirala sigurnosnu situaciju te iznijela određene podatke koji nisu bili poznati javnosti u Bosni i Hercegovini.

  Wolfl je analizirala proteste “Granica postoji” koji su održavani na međuentitetskoj liniji, povećan broj napada na povratnike u entitet Republika Srpska, ali i prijetnje o hapšenju visokog predstavnika koje je izrekao Milorad Dodik, ali ih je povukao.

  Novinarka navodi da dva savjetnika vezana za sigurnosni aparat Srbije rade za ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića i da je uloga da se osigura ako u vanrednom stanju institucije ne budu mogle zaštititi državu.

  Također, ukazuje se i na to da su snage EUFOR-a slabe i da broj pripadnika ne bi bio u stanju da zaštiti stanovništvo. Ipak, autorica navodi i da se protestima na entitetskoj liniji nije učestvovao veliki broj Srba jer mnogi žele da žive mirno sa ostalim ljudima u državi.

  Posebno je zanimljiv dio koji se odnosi na posjetu Thomasa Goffusa, pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga. Naime, kako se navodi Goffus je bio šokiran sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini. Prema tvrdnjama, kazao je da nije mislio da je situacija tako ozbiljna te je pozvao na hitno povećanje broja vojnika EUFOR-a za barem 1.000 pripadnika.

  Prema tvrdnjama iz ovog razloga bi se uskoro trebao održati i sastanak Vijeća NATO-a i Evropskog političkog i sigurnosnog komiteta, ali da mnoge snage u EU pokušavaju umanjiti ozbiljnost situacije.

  Na kraju se upozorava na mogućnost da Rusija na Vijeću sigurnosti blokira produženje mandata EUFOR-a, a da period do dolaska NATO trupa Milorad Dodik iskoristi za proglašavanje nezavisnosti koju bi priznala Ruska Federacija.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty six + = forty three