More

  Nova knjiga Uzeira Bukvića posvećena brojnim bh. umjetnicima

  spot_imgspot_img

  Jedan od najpoznatijih brčanskih književnika i novinara Uzeir Bukvić, koji živi u Norveškoj, predstavio je svoje novo djelo koje nosi naziv Berači molti, posvećeno, prije svega, njegovom prijatelju i kolegi Vehidu Guniću i brojnim drugim bosanskohercegovačkim umjetnicima.

  Riječ je o knjizi eseja i putopisa koja se sastoji od dva dijela, od kojih je jedan posvećen autorovim impresijama o mjestima i ljudima tokom svojih putovanja, a drugi ljudima koji su dali doprinos razvoju bh. kulture.

  Molte su skandinavske kupine, tzv. polarno zlato, koje se kao svojevrsna metafora provlače kroz cijelu knjigu.

  “U čovjekovoj prirodi je da zaboravlja, pa sam opisujući Vehida i brojne druge književnike, i uopće umjetnike, želio produžiti sjećanje na njih”, izjavio je Bukvić.

  Posebna vrsta nostalgije

  Knjiga pripada bh. književnosti koja već decenijama nastaje u egzilu i pokazuje da autor nikada nije napustio rodni kraj i domovinu.

  “Nosi posebnu vrstu nostalgije i ta nostalgija je ono što povezuje sve likove prikazane u njoj”, istakao je poznati bh. autor dr. Enes Kujundžić.

  Pored njega, u programu predstavljanja koji je upriličen u subotu u dvorištu Kuće Bećirevića u Brčkom, u organizaciji BZK Preporoda, učestvovala je i prof. bosanskog jezika i književnosti Enida Čejvanović, kao i interpretator sevdalinke, sazlija Rajko Simeunović.

  “Na svakoj novoj stranici, staloženim tonom, on govori o ljudima i njihovim koracima, koracima koji su vodili ka uspjehu, neuspjehu, tuđini, usamljenosti, uspješnoj ili neuspješnoj berbi životnih plodova”, opisala je Čejvanović.

  Sedamdesetpetogodišnji Bukvić od 1994. godine živi u Norveškoj i u statusu je slobodnog pisca, novinara i filmskog radnika, a nagrađivan je za svoj rad. Berači molti njegova je 12. objavljena knjiga.

  Foto: BZK Preporod Brčko
  Novinar: Adis Mujdanović

  Čitano

  Povezani članci