More

  Zvizdić: Upitna ispravnost sporazuma Hrvatske i RS-a

  'Protokol o saradnji Hrvatske i bh. entiteta RS-a potpisan je bez znanja bh. institucija', kazao je Denis Zvizdić.

  Potpisivanje Protokola o saradnji Republike Hrvatske i bh. entiteta Republika Srpska predstavlja vrlo neprijatno iznenađenje s obzirom na to da u takvom procesu nije učestvovala, a niti je o tome bila informirana bilo koja institucija izvršne ili zakonodavne vlasti na državnom nivou, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

  Protokol o saradnji na realizaciji projekta “Snabdijevanje prirodnim gasom krajnjeg kupca – Rafinerija nafte Brod” potpisali su u utorak entitetski ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić, što je izazvalo oprečne reakcije u Bosni i Hercegovini.

  Kako je Zvizdić naglasio, posebno začuđuje činjenica što je takav ignorantski odnos prema nadležnim državnim institucijama zauzela jedna od članica Evropske unije koja bi morala poštivati međunarodno-pravni subjektivitet, suverenitet i teritorijalni integritet svih država, pa tako i Bosne i Hercegovine, koja je i njen prvi susjed.

  “Nažalost, Republika Hrvatska se odlučila, ne uvažavajući ustavnu nadležnost državnih institucija u oblasti vanjske politike i međunarodnih ugovora i akata, da potpiše Protokol sa ustavno nenadležnim institucijama Republike Srpske, koja predstavlja samo jedan entitet u državi Bosni i Hercegovini”, istaknuo je Zvizdić, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, prenosi agencija Fena.

  Zvizdić upozorava da ono što je svakako morala znati Vlada Republike Hrvatske ili se o tome na vrijeme informirati jest činjenica da, u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, isključivu nadležnost za vođenje vanjske politike ima Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, dok svaki bosanskohercegovački entitet može sklapati sporazume samo i isključivo uz saglasnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

  Tumačenje Ustava Bosne i Hercegovine

  Protokol o saradnji potpisan je bez znanja bosanskohercegovačkih institucija uprkos činjenici da je, po zakonskim propisima, nadležno ministarstvo Bosne i Hercegovine trebalo dostaviti Vijeću ministara nacrt prijedloga za pokretanje postupka i osnove za pregovore za zaključivanje međunarodnog ugovora, navedeno je u saopćenju.

  Zvizdić također dodaje da iz navedenog proizlazi da je za pitanje koje je regulisano tim protokolom nadležno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, pa samim tim bilo koje ministarstvo s nivoa entiteta RS-a nikako nije moglo biti druga ugovorna strana.

  Po njegovim navodima, posebno zabrinjava i u potpunosti je neprihvatljivo obrazloženje Zaključka Vlade Republike Hrvatske u kojem se naglašava da “Republika Srpska kao entitet u okviru Bosne i Hercegovine ima svoju nadležnost i autonomnost u području plina, odnosno energetike…”, pri čemu se Vlada Republike Hrvatske postavlja u ulogu tumača Ustava i zakona Bosne i Hercegovine. Teško je povjerovati da Republika Hrvatska ne zna da je to isključiva nadležnost države Bosne i Hercegovine i da je pitanje plina svugdje u svijetu strateško pitanje koje nikada ne uključuje interese samo jedne strane, naglašeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Zvizdića.

  “Želim da napomenem da je i u prethodnom periodu bilo sporazuma koji se odnose na samo jedan dio države Bosne i Hercegovine, ali nikada niko od predstavnika vlada drugih država ili međunarodnih institucija nije niti pomislio da ga potpiše sa nižim nivoom vlasti, a da za to ne postoji saglasnost Parlamenta Bosne i Hercegovine”, istakao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

  Rekao je da je jasno da su potpisivanjem ovog protokola preuzeta prava i obaveze koje po nadležnosti pripadaju isključivo državi, dodajući da se postavlja pitanje pravne prirode i validnosti zaključenog protokola, s obzirom na to da je riječ o međunarodnom sporazumu.

  “Bit će potrebno zatražiti dodatno ustavno-pravno tumačenje o ovakvom obliku narušavanja međunarodno-pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, te odlučiti o daljnjim oblicima zaštite međunarodno-pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine. Na kraju, želim naglasiti potpunu opredijeljenost za jačanje dobrosusjedske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, bazirane na principima međusobnog uvažavanja i poštivanja normi i pravila međunarodnog prava”, navodi se u izjavi predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four + one =