More

  Zvizdić: Ukloniti sve barijere kako bi Zapadni Balkan pretvorili u jedinstveno ekonomsko područje

  - U fokusu sastanka i foruma u Sarajevu će biti i izgradnja Koridora 5 c, panevropskog koridora koji povezuje Srednju Evropu s BiH, i sredstva koja će biti vezana za energetski sektor. Očekuje se potpisivanje niza ugovora između institucija u BiH i predstavnika EBRD-a

  - Advertisement -

  Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, poručio je danas u Sarajevu u sklopu Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da će se i dalje raditi na uklanjanju svih barijera kako bi Zapadni Balkan pretvorili u jedinstveno ekonomsko područje, javlja Anadolu Agency (AA).

  “I dalje ćemo raditi na uklanjanju svih barijera kako bi Zapadni Balkan pretvorili u jedinstveno ekonomsko područje, a onda ga integrirali u jedinstveno ekonomsko područje Evropske unije”, rekao je Zvizdić nakon panela o Zapadnom Balkanu.

  Komentarisao je i nedolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Hashima Thacija danas u Sarajevo.

  “Bila je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Mislim da je nekada davno, kada smo počeli sa pripremanjem konferencije, prvobitno bilo predviđeno da se pozovu predsjednici, a onda je to promijenjeno na premijere”, rekao je Zvizdić.

  A što se tiče Thacija, kako je kazao, ne zna do kraja razloge zbog čega nije došao u Sarajevo.

  “Moramo relaksirati odnose, povećati stepen saradnje, povjerenja i značajnije pokrenuti procese pomirenja. Trebamo regionalnu saradnju radi evropske i ekonomske budućnosti naših građana”, poručio je Zvizdić.

  U fokusu sastanka i foruma u Sarajevu će biti i izgradnja Koridora 5 c, panevropskog koridora koji povezuje srednju Evropu s BiH, i sredstva koja će biti vezana za energetski sektor. Očekuje se potpisivanje niza ugovora između institucija u BiH i predstavnika EBRD-a.

  Očekuje se organiziranje više od 40 događaja na šest lokacija, a kroz investicijsku agendu i sesiju bit će predstavljeni sektori u BiH za koje se vjeruje da imaju potencijal, a to su IT sektor, turizam, autoindustrija, agrikultura, proizvodnja hrane i razvoj drvne industrije.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty six + = fifty one