More

  Zvizdić: Saradnja unutar Brčko distrikta BiH za primjer drugima

  On se danas u brčanskoj Gradskoj vijećnici sastao sa delegacijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koju su činili gradonačelnik Siniša Milić, predsjednik Skupštine Esed Kadrić i potpredsjednik Ivo Filipović.

  - Advertisement -

  Novinar: Adis Mujdanović

  Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je, tokom posjete Brčkom, naglasio da se drugi nivoi u BiH trebaju ugledati na nivo saradnje unutar ove lokalne zajednice, bez obzira što situacija nije idealna.

  On se danas u brčanskoj Gradskoj vijećnici sastao sa delegacijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koju su činili gradonačelnik Siniša Milić, predsjednik Skupštine Esed Kadrić i potpredsjednik Ivo Filipović (fotogalerija ovdje).

  Na konferenciji za medije nakon sastanka Zvizdić je istakao da ova lokalna zajednica može biti dobar primjer i paradigma iskazane pozitivne političke volje i dobre saradnje unutar političkih subjekata, naroda i građana, u cilju pronalaženja najkvalitetnijih rješenja bitnih za dalji razvoj BDBiH i jačanje njegovih ekonomskih i društvenih kapaciteta, i povećanje nivoa životnog standarda svih građana, a posebno mladih ljudi, jer pitanje njihovog odlaska smatra najvećim makroekonomskim problemom sa kojim se susreće BiH.

  „Fokus našeg djelovanja jeste da kreiramo pozitivnu atmosferu unutar BiH koja će omogućiti ekonomski razvoj i zadržati mlade, obrazovane ljude, ljude sa znanjima i vještinama u BiH“, naglasio je.

  Najbitniji element ekonomskog razvoja za Zvizdića je infrastruktura, kojoj su, kako je rekao, posvetili najveću pažnju, jer je mišljenja da je ona baza i osnov ekonomskog razvoja BiH.

  Podsjetio je da se Brčko nalazi na dobroj geografskoj poziciji, te zbog toga treba da bude dio izgradnje infrastrukturne mreže BiH (autoputevi, brze ceste), kao i da je bitan dalji razvoj Luke Brčko koja može biti značajan objekat unutar Dunavske inicijative ili veza sa zemljama srednje Evrope (putem Dunava i Save).

  U tom kontekstu je spomenuo značaj realizacije projekta rekonstrukcije i modernizacije Luke u vrijednosti od 10 miliona eura.

  Na sastanku je bilo govora i o zaobilaznici oko Brčkog, kao i mostu Brčko – Gunja koji predstavlja granični prijelaz (Hrvatska).

  „Svakako ćemo mi iz Vijeća ministara biti dio projekta za koji se nadamo da će u najskorije vrijeme rezultirati obnovom i rekonstrukcijom mosta i omogućavanju, naravno, normalnoga prometa u onim kapacitetima kojima nam to administrativne i finansijske nadležnosti dozvoljavaju“, kazao je Zvizdić, dodavši da je trajno i dugoročno rješenje pitanje izgradnje mosta u sklopu zaobilaznice.

  Poručio je da se, ako se žele zadržati mladi ljudi, trebaju slati poruke stabilnosti, mira, sigurnosti, ekonomskog prosperiteta.

  „Sve to može i mora imati samo jednu bazu. To je pozitivna politička volja da rješavamo stvari u interesu svih građana i naroda koji žive u BiH“, naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, podsjetivši da u Parlamentu BiH na usvajanje čeka više od milijarde eura finansijskih sporazuma bitnih za sve dijelove države.

  Milić je istakao da je sa državnog nivoa iskazana spremnost da se u okviru budžeta podrže odgovarajući projekti koji su od interesa i za ovu lokalnu zajednicu i za BiH, prije svega u oblasti putne infrastrukture.

  Razgovarano je i o aktivnostima u okviru značajnog projekta izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, koji bi trebao prolaziti kroz Brčko.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty ÷ eight =