Zvizdić reagovao na izjave Brnabić: Negiranje genocida je zadnja faza njegovog potpunog izvršenja

  Historijske činjenice se nikada ne mogu izbrisati, a stotinu puta ponovljena laž uvijek ostaje samo laž, dok je istina samo jedna. A ona glasi da je u Srebrenici počinjen genocid, poruka je koju je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio srbijanskoj premijerki Ani Brnabić.

  Foto: Arhiv AA

  Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić reagovao je na izjave premijerke Srbije Ane Brnabić o tome kako se u “Srebrenici nije desio genocid”, te poručio kako zaprepašćuje činjenica da Brnabić neciviliziranim negiranjem zločina genocida pokušava relativizirati planski sprovedeno ubijanje preko osam hiljada nedužnih civila, negirati međunarodno pravo i osporiti presude međunarodnih sudova i postati promotor negiranja genocida kao zadnje faze njegovog potpunog izvršenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Premijerka Brnabić bila je gošća novinara Tima Sebastiana u emisiji “Konflikt zona” na televiziji Deutsche Welle, a pred sami kraj ovog razgovora bilo je riječi o genocidu u Srebrenici, gdje je Brnabić odgovarajući na pitanje kazala kako se “u Srebrenici nije desio genocid”.

  Na ovakve izjave Brnabić reagovao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

  Istakao je kako osjeća potrebu da, prije svega kao čovjek, a onda i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, podsjeti predsjednicu Vlade Srbije na nekoliko stvarnih i kompletnoj domaćoj i međunarodnoj javnosti poznatih i dostupnih činjenica koje su utvrđene u presudama međunarodnih sudova i Suda BiH, a koje nepobitno dokazuju da je u Srebrenici počinjen zločin genocida.

  Zvizdić je poručio kako bi predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić morala znati da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u više sudskih predmeta koji su pravosnažno okončani, utvrdio da je u julu 1995. godine počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici.

  “Sve relevantne informacije o sudskim predmetima su dostupne javnosti, pa predsjednici Vlade Brnabić preporučujem neka, prije nego što naredni put da sebi za pravo da pogrešno tumači i neargumentovano komentariše presude, pročita, biće dovoljno i manji dio dokumentacije na osnovu kojih su međunarodne sudije presudile da je nad bošnjačkim stanovnicima u Srebrenici počinjen genocid i najgori zločin u Evropi nakon završetka Drugog svjetskog rata”, istakao je Zvizdić.

  Dalje je naveo kako “zaprepašćuje činjenica da Brnabić neciviliziranim negiranjem zločina genocida pokušava relativizirati planski sprovedeno ubijanje preko osam hiljada nedužnih civila, negirati međunarodno pravo i osporiti presude međunarodnih sudova i postati promotor negiranja genocida kao zadnje faze njegovog potpunog izvršenja”.

  “Predsjedsjednice Brnabić, građani Bosne i Hercegovine, a posebno Bošnjaci, znaju da već dugo, skoro stoljeće i po, traju hegemonistički projekti koji pokušavaju negirati Bosnu i Hercegovinu kao historijsku, političku i kulturnu činjenicu. Sasvim je jasno, i to traje od Garašanina pa preko dogovora Cvetković-Maček, četničke ideogije Moljevića i đenerala Draže, do Miloševićevih velikosrpskih ciljeva i zločinačkog i genocidnog djelovanja Karadzića i Mladića i izvršioca njihovih projekata, da je postojao projekat istrebljenja Bošnjaka i uništenja Bosne i Hercegovine kao države. Ali, nisu svi bosanski Srbi bili na strani zločinačke Miloševićeve i Karadžićeve politike, a Bosna i Hercegovina je uvijek bila puna bosanaca i hercegovaca koji je vole i zbog toga projekat njenog uništenja nikada i nikome nije i neće uspjeti i to je činjenica koju trebate zapamtiti”, naglasio je Zvizdić, te nastavio:

  “Zbog toga se historijske činjenice više nikada neće interpretirati prema nalogu ili željama Beograda, niti će uspjeti projekat negiranja genocida, revizije historijskih činjenica ili izjednačavanja žrtava i zločinaca, jer je Bosna i Hercegovina samostalna i suverena država u kojoj, zajedno sa svojim komšijama bosanskim Srbima i Hrvatima, žive državotvorno osviješteni Bošnjaci koji znaju svoju historiju, koji imaju puni i nezaobilazni politički suverenitet. I koji su ponosni na moralni kapital koji su ponijeli iz perioda agresije.”

  Zvizdić je podsjetio Brnabić da bi počinjeni genocid trebao biti razlog za razmišljanje o greškama koje su učinjene u prošlosti, za iskreno pokajanje, i u konačnici za priznanje kao preduvjet neophodne katarze bez koje nisu mogući procesi pomirenja.

  “Nije moguće graditi modernu i prosperitetnu Srbiju, bez suočavanja sa prošlošću. Zbog toga se nadam da će u Srbiji brzo doći lider koji će napraviti prekretnicu i koji će zbog zajedničke budućnosti priznati genocid. Vi to očito ne možete ili ne želite”, naveo je Zvizdić, te zaključio:

  “Historijske činjenice se nikada ne mogu izbrisati, a stotinu puta ponovljena laž uvijek ostaje samo laž, dok je istina samo jedna. A ona glasi da je u Srebrenici počinjen genocid”, zaključio je Zvizdić.

  “Vijeće Europe je u maju posljednji put tražilo da priznate Srebrenicu kao genocid. To niste uradili. Jeste li sada spremni?”, bilo je pitanje Sebastiana upućneo Brnabić tokom intervjua, na što je ona odgovorila: “Ne, ne mislim da je strašni masakr u Srebrenici bio genocid.”

  Novinar ju je potom podsjetio da su dva međunarodna suda presudila da je to bio genocid, no odgovori premijerke Brnabić se nisu mijenjali, te je uporno ponavljala “Ne mislim da je bio genocid”.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty − 35 =