Zvizdić od Plenkovića traži obustavu gradnje Pelješkog mosta

  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH od hrvatskog premijera Plenkovića zatražio da Hrvatska obustavi gradnju mosta.

  Zvizdić tvrdi kako je u procesu oko izgradnje mosta Hrvatska poduzimala jednostrane aktivnosti o kojima je BiH samo informirala [Fena]

  Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću kojim ga moli da Hrvatska obustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje granice na moru između dvije države, saopćeno je iz Zvizdićeve kancelarije.

  Zvizdić je Plenkoviću poručio kako sa žaljenjem konstatira da Hrvatska nije iskazala spremnost da se dogovorno nađu odgovarajuća rješenja za granice na moru a početak radova na izgradnji Pelješkog mosta drži gestom koji je protivan službenim stavovima tijela vlasti Bosne i Hercegovine, međunarodnom pravu i pozitivnoj praksi dobrosusjedskih odnosa.

  “Pozivam Vas da ovo moje pismo shvatite kao finalnu molbu Vama i nadležnim organima Republike Hrvatske da, u duhu dobrosusjedskih odnosa, inicirate obustavljanje svih aktivnosti koje se odnose na izgradnju Pelješkog mosta, a do postizanja bilateralnog sporazuma o pravima i obavezama naših zemalja u skladu sa odredbama Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora”, stoji u pismu koje je dostavljeno i Jean-Claude Junckeru, predsjedniku Evropske komisije, Corini Cretu, komesarki Evropske komisije za regionalnu politiku i Violeti Bulc, evropskoj komesarki za transport.

  Zvizdić je pismu hrvatskom premijeru dodao opsežnu hronologiju komunikacije između predstavnika vlasti dvije države u proteklim godinama posebno insistirajući na stavu Predsjedništva BiH iz 2007. godine po kojemu most ne treba graditi bez dogovora o granici, navodi agencija Hina.

  Pravo na slobodan koridor

  Ustvrdio je kako je riječ o pravu Bosne i Hercegovine na slobodan i ničim ometan put odnosno koridor ili prolaz do međunarodnih voda što je zagarantirano pravo svake pomorske države prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora.

  “Niti jedna država se ne može proglašavati ekskluzivnim suverenom na morskom javnom dobru pod režimom međunarodnog prava, a koje u ovom slučaju, pripada i Bosni i Hercegovini”, naveo je Zvizdić.

  Izrazio je žaljenje jer nikada nisu počeli pregovori stručnih timova o primjeni Konvencije UN-a o pravu mora i razgraničenju na moru iako je BiH svije članove u to tijelo imenovala 2014. godine dok hrvaska to nije nikada učinila.

  Zvizdić je zaključio kako je u cijelom procesu oko izgradnje Pelješkog mosta Republika Hrvatska poduzimala jednostrane aktivnosti o kojima je BiH samo informirala, uključujući tu preuzimanje od SFRJ ravnih polaznih crta pri razgraničenju na moru čime je BiH uskraćen pristup međunarodnim vodama.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + sixteen = eighteen