More

  Zvizdić o Pelješkom mostu: Razgovor s Hrvatskom se nastavlja

  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH reagovao nakon što je ministar pravde BiH poslao pismo Hrvatskoj u vezi gradnje mosta.

  Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić reagovao je nakon što je ministar pravde BiH Josip Grubeša poslao pismo Hrvatskoj u vezi gradnje Pelješkog mosta, kazavši da se razgovor s Republikom Hrvatskom nastavlja, ali mora biti baziran na međusobnom razumijevanju i pravilima međunarodnog prava

  “Razgovor s Republikom Hrvatskom se nastavlja i bit će neophodno da se, osim pitanja Pelješkog mosta, bez bilo kakvog daljnjeg odlaganja finalizira proces razgraničenja između BiH i Hrvatske, posebno po pitanju razgraničenja na moru, što podrazumijeva utvrđivanja međunarodnog plovnog puta i izlaza Bosne i Hercegovine na otvoreno more na kojem će se primjenjivati režim slobodne plovidbe i komunikacije”, kazao je Zvizdić.

  Rješavanjem ovih pitanja putem odgovarajućih međunarodnih ugovora bila bi potvrđena obostrana namjera jačanja dobrosusjednih odnosa, ali i potpune spremnosti na međusobno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, konkretnu realizaciju odredbi Konvencije UN o pravu mora, kao i drugih normi relevantnih međunarodnih akata, navodi se u izjavi Zvizdića.

  Reakcija na pismo Osmanovića

  Ministar pravde BiH Josip Grubeša uputio je pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću, ali i Evropskoj komisiji u kojoj navodi da ne postoje nikakve pravne prepreke za izgradnju Pelješkog mosta.

  Pravni stav Ministarstva pravde BiH upućen je i Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Uredu Visokog predstavnika za BiH i Delegaciji Evropske unije u BiH.

  Ovakvo pismeno postupanje uslijedilo je kao reakcija na pismo koje je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović uputio u srijedu Butkoviću u kojemu je zaprijetio da bi BiH mogla jednostrano raskinuti ugovor o granici s Hrvatskom te odrediti granicu na moru ukoliko se, kako se navodi, ne obustavi izgradnja Pelješkoga mosta.

  Butković će pripremiti odgovor

  Butković je rekao da će se pripremiti odgovor ministru u BiH te je podsjetio na stav Vlade RH koje je izrekao premijer Andrej Plenković, da nema nikakvih pravnih prepreka za izgradnju Pelješkoga mosta.

  “Više puta smo potvrđivali da je Hrvatska osigurala prolazak kroz teritorijalno more i unutrašnje morske vode svim brodovima koji idu u i iz luke Neum, po hrvatskom ZERP-u [Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas], odnosno po članku 45. konvencije UN-a o pravu mora da će se osigurati neškodljivi prolaz između jednog dijela otvorenog mora ili isključivo gospodarskog pojasa u ovom slučaju hrvatskoga ZERP-a i teritorijalnog mora druge države”, rekao je Butković.

  Dodao je i da je pomno pročitao pismo ministra iz BiH i da u tom pismu zapravo govori o razgraničenju.

  “Želim naglasiti da se Pelješki most gradi isključivo na hrvatskome teritoriju, on je otprilike 500 metara udaljen od crte razgraničenja”, istaknuo je.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = 9