More

  Zvizdić o negatorima državnosti Bosne i Hercegovine: Etabliranje bh. političkog bloka je imperativ koji traži konkretne aktivnosti

  - Advertisement -

  Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić naveo je da nepobitne činjenice ne mogu promijeniti ili zasjeniti „pokušaji revizije historije ili bilo koja druga fikcija o kojoj sanja aktuelno rukovodstvo bh. entiteta RS-a“

  redsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić povodom Dana nezavisnost izjavio je da će, u ne tako dalekoj perspektivi, Bosna i Hercegovina slaviti svoj dan nezavisnosti i državnosti kao članica Evropske unije (EU) i kao punopravna članica NATO Saveza.

  On je za Agenciju MINA podsjetio da Bosna i Hercegovina već stoljećima ima skoro identične granice, svoj državni karakter i geopolitičku i društvenu posebnost, da je starija i od Hrvatske i od Srbije, te da je kao samostalna država postojala najduže od svih balkanskih feudalnih država.

  „BiH i njeno multikulturno i multikonfesionalno društvo su u svojim historijskim granicama ostali i opstali i u vrijeme Osmanskog carstva, i kao ‘corpus separatum’ u periodu Austro-Ugarske, i u periodu nekih od najjačih udara na njen historijski teritorijalni integritet kao što je bio period šestojanuarske diktature ili sporazum Cvetković – Maček, da bi i na zasjedanju ZAVNOBIH-a, dakle, poslije 480 godina, usvajanjem rezolucije koja nije bila samo politički nego i ustavni akt, obnovila svoju državnost koja je krunisana uspješnim referendumom za nezavisnost i međunarodnim priznanjem i prijemom u Ujedinjene nacije, odbranom od agresije i EU i NATO integracijama“, kazao je on.

  Fikcija da je entitet RS ‘država’

  Naglasio je da su ovo nepobitne činjenice koje ne mogu promijeniti ili zasjeniti „pokušaji revizije historije ili bilo koja druga fikcija o kojoj sanja aktuelno rukovodstvo bh. entiteta Republika Srpska“.

  „Aktuelni zvaničnici iz bosanskohercegovačkog entiteta RS se prema historijskim datumima i činjenicama ponašaju kao mala djeca koja pokriju oči da ne bi vidjela stvarni svijet oko sebe, a kako bi mogla ostati u svijetu svoje mašte. Pokušava se, potpuno bezuspješno, održati fikcija da je entitet RS ‘država’, iako je svima jasno da jedino BiH ima državni i međunarodno-pravni suverenitet i subjektivitet, dok je RS administrativna jedinica unutar cjelovite i nezavisne BiH“, kazao je Zvizdić.

  Dodao je da, nažalost, pojedini dužnosnici bh. entiteta RS nastavljaju s plasiranjem neistina „očekujući da će se stotinu puta ponovljena laž jednom pretvoriti u istinu, što se neće dogoditi, jer su agresija na nezavisnu i međunarodnu državu BiH, kao i genocid, ratni zločini i etničko čišćenje apsolutno dokumentovani i presuđeni pred najvišim međunarodnim pravnim instancama“.

  „Uostalom, aktuelno i nacionalistički orijentirano rukovodstvo bh. entiteta RS, odbija da prihvati bilo koju činjenicu vezanu za hiljadugodišnji historijski državni kontinuitet BiH, pa tako ne prihvataju ni Povelju Kulina bana, ni bosanskog kralja Tvrtka, ni odluke ZAVNOBIH-a, ni referendum o nezavisnosti, na kraju ni odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma kojima je potvrđen državni kontinuitet BiH. Njihove namjere i ciljevi su jasni ali neće biti realizirani, jer cjelovita BiH sa svojim teritorijalnim integritetom i unutrašnjim i vanjskim suverenitetom ostaje kao trajna kategorija za razliku od entiteta koji su uspostavljeni Dejtonskim mirovnim sporazumom i uzročno-posljedično su vezani za njega“, naglasio je Zvizdić.

  On je komentarisao i trenutno stanje u Bosni i Hercegovini, s obzirom na agresivnu antibosansku politiku, koja se ne vodi više izvana prema našoj državi, Srbije i Hrvatske, nego i iznutra od retrogradnih snaga.

  „U vezi s aktuelnom političkom situacijom, svjesni smo kontinuiranih antibosanskih aktivnosti koje dolaze ne samo iznutra nego i iz regiona, ali dovoljno smo iskusni da možemo prepoznati njihove nosioce i ciljeve tako da ćemo u svakoj situaciji djelovati institucionalno, u skladu s Ustavom i zakonima, preventivno i konzistentno, i neće proći ništa što bi moglo naštetiti interesima BiH“, poručio je Zvizdić.

  Značaj jedinstva bh. bloka

  „Ja to ne bih nazvao jedinstvom samo bošnjačkog bloka, nego bih radije koristio širi i integrirajući naziv – bosanskohercegovački blok. Etabliranje bh. političkog bloka na jasno definiranim načelima funkcioniranja i strateškim ciljevima, te općeprihvaćenom modelu liderstva i koordinacije, je imperativni zadatak koji već traži konkretne aktivnosti. Taj blok, čiji bi zadatak bio da izradi platformu za budućnost BiH, bi bio korito kojim bi nesmetano proticale sve ideje i projekti koji bi vodili ka jačanju i napretku države BiH, kao što bi bio i nepremostiva brana za sve antibosanske namjere i aktivnosti“, smatra Zvizdić.

  Ocijenio je da su članstvo u EU i NATO su najvažniji vanjskopolitički prioriteti BiH – da su sinonim za mir, dugoročnu stabilnost, vladavinu prava, ekonomski razvoj i socijalnu sigurnost.„Dakle, govorimo o procesima, standardima i projektima koji su neophodni za sigurnu budućnost, napredak i prosperitet BiH“, kazao je Denis Zvizdić.

  Svim građanima Bosne i Hercegovine uputio je čestitku povodom velikog državnog praznika, uz poruku da je izuzetno je važno kontinuirano raditi na jačanju državotvorne svijesti.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  4 × two =