More

  Zvizdić o Agrokoru: Svi moraju plaćati račune

  - Advertisement -

  Svi moraju ispunjavati svoje obaveze i plaćati račune, kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nakon današnjeg sastanka sa povjerenikom Vlade Hrvatske za Agrokor Antom Ramljakom, prenose agencije.

  Dodao je kako je ovo samo prvi u nizu sastanaka koji će biti održani dok se ne dođe do konačnog plana restrukturiranja hrvatskog koncerna, javlja Anadolija.

  „Sa bh. strane sastanku su prisustvovali svi relevantni dužnosnici sa nivoa vlasti koji su zaduženi za temu o kojoj smo razgovarali. Ovo je neka vrsta kriznog menadžmenta. Govorili smo o narednim koracima i svim izazovima BiH kada su u pitanju kompanije unutar koncerna Agrokora, a djeluju ovdje”, istakao je Zvizdić.

  „Zaključak sastanka je da svi moraju realizirati i ispunjavati obaveze i plaćati račune. Moraju se ispunjavati obaveze prema uposlenima, državi, dobavljačima na bazi jasnih principa, postulata i hronološkog redoslijeda.”

  Hrvatska delegacija, u kojoj je osim Ramljaka bio i Zvonimir Novak, pomoćnik ministrice ekonomije, poduzetništva i obrta, obavijestila je bh. stranu o planu aktivnosti koncerna Agrokor i eventualnog utjecaja restrukturiranja na BiH, kazao je šef bh. Vlade.

  „Plan će nam biti prezentiran najdalje za 15 dana. Zatražili smo informaciju o planu isplate obaveza prema dobavljačima, jer smo jako zainteresovani da se ne probijaju rokovi. I svakako za pitanje očuvanja postojećih radnih mjesta državljana BiH zaposlenih u bh. kompanijama Agrokora, a radi se oko 5.200 ljudi. Otvorena je i još jedna tema, a to je da se neće poduzimati mjere koje bi značile izvlačenje kapitala iz Agrokorovih firmi u BiH u korist sanacije centrale u Hrvatskoj. Dogovoreno je imenovanje formalnih ili neformalnih predstavnika entitetskih vlada koji bi bili prisutni u Konzumu BIH kako bi se kontrolisali novčani tokovi u narednom periodu”, naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

  Alarmantna situacija

  Novak se zahvalio bh. strani što je omogućila da im na sastanku prezentiraju zakonsko rješenje koje je Hrvatska donijela za firme od sistemskog značaja za Hrvatsku.

  „Objasnili smo razloge zašto smo donijeli takvo zakonsko rješenje, njegove ciljeve i na neki način primjenu na slučaju Agrokor. Ipak, postoji generalni zaključak da mora postojati dijalog i komunikacija, bez skrivenih namjera, i samo tako možemo spasiti cijelu situaciju”, bio je kratak Novak.

  Ramljak je nakon sastanka kazao kako je i dalje alarmantna situacija.

  „Moram reći da od trenutka preuzimanja ove kompanije situacija koju smo zatekli u koncernu, prije svega mislim na kompanije u Hrvatskoj, financijski je bila vrlo alarmantna i danas je takva. U uvodnom izlaganju kod imenovanja za povjerenika rekao sam da je ovo bitka sa vremenom, bitka za zaposlene, za dobavljače i njihove zaposlene i bitka za sve države u regiji i njihove građane. Ona još traje. Nemam namjeru širiti lažni optimizam i ne mogu reći da se situacija promijenila u 15 dana. Uspjeli smo spriječiti da se problem prelije iz Hrvatske u regiju. Sada se moramo baviti odvojenim problemima Slovenije, Srbije i BiH”, naveo je on.

  „Kompanijama Agrokora koje djeluju u BiH to je izuzetno važno. Tu je 5.200 zaposlenika. Želim poručiti da ćemo napraviti sve da ne dođe do smanjenja broja zaposlenih, da radna mjesta budu osigurana, isto tako da počnemo plaćati svoje račune, jer ih nismo plaćali na vrijeme, a onda i da zadovoljimo i plaćanje poreza i svih uposlenika. To je važna poruka, mislim da će plan aktivnosti ići u tom smjeru.”

  Ramljak je istakao kako će nastaviti komunikaciju i obavještavati sve zainteresirane strane koji su koraci poduzeti, te kako će kroz 15 dana prezentirati plan aktivnosti kompanija u BiH, kako idu i kako će poslovati u budućnosti.

  Dugovi prema dobavljačima

  Nosilac poslovnih aktivnosti Agrokora u Bosni i Hercegovini jest trgovinski lanac Konzum, koji posluje kao samostalna kompanija.

  Najveći dio poslovanja Agrokorove kompanije kćeri u Bosni i Hercegovini ostvaruju na području entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

  U dosadašnjim razgovorima o mogućim posljedicama krize u Agrokoru ispostavilo se da su dugovanja prema dobavljačima s područja Federacije Bosne i Hercegovine trenutno blizu 130 miliona konvertibilnih maraka (66,5 miliona eura).

  Agrokorove kompanije u Bosni i Hercegovini pritom nisu opterećene kreditima i stabilno posluju, a dobavljači su iskazali interes za nastavak saradnje, uz uvjet da im se pruže garancije za redovno plaćanje isporučene robe.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one + 3 =