More

  Zvizdić na sastanku guvernera EBRD-a: U fokusu rada ostaju europske integracije i regionalna stabilnost

  - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić večeras u Zetri na kulturnom programu – prijemu učesnicima Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a 2019. godine u Sarajevu govorio je o vrijednostima koje posjeduje Bosna i Hercegovina

  - Advertisement -

  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić večeras u Zetri na kulturnom programu – prijemu učesnicima Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a 2019. godine u Sarajevu kazao je da će u fokusu rada ostati europske integracije i regionalna stabilnost kao najvažniji uvjet mira i demokratizacije društva, kao i planskog i održivog ekonomskog razvoja koji građanima Bosne i Hercegovine, ali i kompletnom Zapadnom Balkanu treba osigurati dostojanstven život i bolji standard.

  Prisutnim je zaželio dobrodošlicu u “prelijepu državu Bosnu i Hercegovinu, zemlju koju, zbog njene kulturološke i religijske isprepletenosti, opravdano zovu mostom između Istoka i Zapada, a njen glavni grad Sarajevo, zbog kulturnog diverziteta i izvanrednih profanih i sakralnih spomenika ‘Jerusalemom Europe'”.

  “Dobro došli u zemlju nevjerovatnih prirodnih ljepota, oskarovaca, nobelovaca, zemlju olimpijskih igara i, prije svega, srdačnih i dobrih ljudi. Želim da se ugodno osjećate i u ovoj dvorani koja je izgrađena upravo za potrebe XIV zimskih olimpijskih igara koje su 1984. godine održane u Sarajevu. Bosna i Hercegovina je zemlja različitosti i raskrsnica na kojoj se susreću i prožimaju različite kulture, nacije i religije, na čijem su tlu brojne civilizacije u toku njenog milenijskoga postojanja ostavile unikatne spomenike duhovnog i materijalnog naslijeđa, od kojih su neki, poput srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika stećaka, Starog mosta u Mostaru ili mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, upisani i na Listu svjetske baštine UNESCO-a”, rekao je Zvizdić.

  Podsjetio je kako je Bosna prvi put svojim imenom “Bosna“ spomenuta u X stoljeću, a ostaci materijalne kulture prvih stanovnika na ovome području sežu u daleku prošlost – 2000 godina p.n.e.

  “Od tada pa do danas se sedimentiraju materijalne i duhovne vrijednosti brojnih civilizacija, gradeći jedinstveni kulturološki mozaik bosanskohercegovačkog društva. Civilizacije su nas educirale, a kulture prosvjećivale, i zato je Bosna i Hercegovina i važna i posebna. Kulture naših naroda su stvorile originalna i po mnogo čemu grandiozna umjetnička djela, koja su iskazi kulturološke posebnosti, ali i refleksija neizostavnog prožimanja i sinteze naših identiteta. Takvo bogatstvo, stvoreno na potki višestoljetne multikulturalnosti, smatramo autentičnom vrijednošću koju možemo i želimo podijeliti sa našim susjedima, prijateljima, Europskom unijom i čitavim svijetom”, rekao je Zvizdić.

  Dodao je kako će umjetnici, istinski ambasadori i promotori Bosne i Hercegovine u svijetu, dokazani čuvari kulturološke memorije i narodnoga blaga, predstaviti kroz izvrsne interpretacije tradicionalnih i savremenih plesova i pjesama, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH).

  “Na ovaj način ćete osjetiti jedinstvo različitosti kao civilizacijsku supstancu, oblikovanu i kreiranu kroz bosanski stil života kao organsku koegzistenciju Istoka i Zapada, na šta smo jako ponosni. Nadam se da ćete večeras uživati u izvrsnom programu koji pokazuje kulturnu različitost i posebnost ovog područja, koji vam je pripremila zemlja domaćin. Uživajte svim srcem u Sarajevu, gradu koje ima divno, gostoljubivo i dobroćudno lice i poseban duh koji privlači svakog posjetioca ‘tjerajući’ ga da mu se stalno vraća. Kako je to divno kazao naš veliki pisac Abdulah Sidran: ‘Treba poslušati kako diše planeta Sarajevo'”, citirao je Zvidić

  Dodao je kako zbog takvih vrijednosti, Bosna i Hercegovina, Sarajevo i  drugi divni gradovi i prirodne ljepote, i jeste, prema podacima Svjetske turističke organizacije, jedna od deset turističkih destinacija u svijetu s ukupnim potencijalom rasta turističkog tržišta po stopi višoj od deset posto godišnje do 2020.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ten ÷ one =