Zvizdić na otvaranju Odbora guvernera EBRD-a: Uz reforme i investicije, BiH može postati zemlja ugodnog življenja

  - Euroatlantski integracioni i stabilizacijski procesi u kombinaciji sa ekonomskim razvojem i jačanje regionalne saradnje ostaju prioriteti BiH koji nemaju alternativu, istakao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

  Foto: AA

  Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u obraćanju na otvaranju Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj istakao da su BiH uz ekonomske i socijalne reforme, potrebne investicije kako bi postala zemlja ugodnog življenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Zvizdić je prije svega poželio dobrodošlicu svima na Odbor guvernera EBRD-a, te istakao važnost tog događaja za razvoj BiH, ali i cijelog regiona Zapadnog Balkana. Posebno se zahvalio Sumi Chakrabarti, predsjedniku EBRD-a, koji se lično angažovao da se Odbor guvernera održi u Sarajevu i BiH.

  “Razgovaraćemo o najboljim modelima razvoja ekonomije u BiH i regionu Zapadnog Balkana. O reformama potrebnim za kreiranje pozitivne poduzetničke klime i unapređenje poslovnog okruženja. O najboljim praksama koji će dovesti do povećanja konkurentnosti našeg privrednog sektora. O prenosu znanja i tehnologija, o poticanju domaćih i privlačenju stranih investitora. O pojedinačnim, ali i regionalnim kapacitetima naših prirodnih i ljudskih resursa. O našim investicionim potencijalima, kao i o mjerama i daljim pravcima djelovanja u cilju rješavanja ključnog makroekonomskog problema cijelog regiona. Dakle, pitanje otvaranja novih radnih mjesta za mlade osobe, kako bi ih zadržali da ostanu živjeti i raditi u svojoj domovini, u BiH, ali i na prostoru čitavog regiona, koji želimo u ekonomskom smislu i dalje povezivati i izgrađivati“, kazao je Zvizdić.

  Dodao je da je zbog svega navedenog opredjeljenje Vijeća ministara u zadnje četiri godine bilo usmjereno ka preuzimanje ekonomske i evropske pravne stečevine, održivom ekonomskom razvoju, stabilnosti i prosperitetu BiH.

  “Euroatlantski integracioni i stabilizacijski procesi u kombinaciji sa ekonomski razvojem i jačanju regionalne saradnje ostaju prioriteti BiH koji nemaju alternativu“, istakao je Zvizdić.

  Naglasio je i da je sretan da ekonomski parametri BiH pokazuju kontinuiran i pozitivan rast i razvoj. Prema njegovim riječima BiH konstantno bilježi rast GDP, a takav trend je zabilježen i na početku 2019. godine. Dodaje da je vanjskotrgovinska razmjena u 2018. godini dostigla rekordnih skoro 32 milijarde KM.

  “Posebno me raduje da je EBRD, kumulativno investirala preko 2,3 milijarde eura u BiH, u preko 160 različitih projekata, od čega se 82 posto odnosi na investicije u infrastrukturu, posebno u transevropski koridor Vc, u koji je EBRD do sada uložila 550 miliona eura. EBRD je u 2018. godini u BiH uložila 200 miliona eura što je značajno povećanje u odnosu na 130 miliona eura u 2017. Očekujem da će doći do dalje ekspanzije i da će te investicije premašiti iznos od 300 miliona eura u 2019. godini“, naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

  On je naveo da je obaveza BiH, kao i čvrsto opredjeljenje da će nastaviti sa ekonomskim i socijalnim reformama, unapređenju poslovnog okruženja, jačanju vladavine prava i daljoj stabilizaciji političkih i društvenih prilika, jer su to ključni preduslovi daljeg ekonomskog razvoja.

  “I dalje ćemo raditi kako bismo Bosnu i Hercegovinu učinili konkurentnijom i poželjnom destinacijom. Dosadašnji rezultati su vidljivi, kao što je to naprimjer konstatovano u analizi Svjetske banke u kojoj je BiH apostrofirana kao država sa najvećom registrovanom smanjenom stopom nezaposlenosti u regionu u prošloj godini, pri čemu sektor usluga bilježe najveći broj novih radnih mjesta“, rekao je Zvizdić i dodao:

  “Dakle, rezultati su vidljivi i procesi idu u pozitivnom smjeru, ali ne možemo kazati da smo u potpunosti zadovoljni. Moramo nastaviti sa reformama, moramo raditi još više kako bismo od naše države stvorili mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja. I to ne možemo uraditi sami – potrebne su nam investicije, posebno u sektore u kojima imamo velike potencijale, potrebna nam je regionalna investiciona platforma, rapidan razvoj i integrisanje novih tehnologija, potreban nam je razvoj transportne, energetske i digitalne infrastrukture. U svim tim našim planovima, EBRD je bila, i ostaje, jedan od ključnih oslonaca i faktora budućih procesa izgradnje stabilne i ekonomski prosperitetne BiH.“

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixteen + = 21