More

  Zvizdić – Dancila: Podrška Rumunije dodjeljivanju statusa kandidata za EU Bosni i Hercegovini

  - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić s premijerkom Rumunije Vioricom Dancilom razgovarao je i o unapređenju saradnje dvije zemlje

  - Advertisement -

  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić o unapređenju ekonomske saradnje, evropskim integracijama i regionalnoj saradnji razgovarao je danas u Bukureštu s premijerkom Rumunije Vioricom Dancilom, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Zvizdić je rekao da su politički odnosi dvije prijateljske zemlje vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Pozdravio je rumunsko predsjedavanje EU-om i zahvalio što je Rumunija zadržala temu proširenja kao jedan od prioriteta svog predsjedavanja.

  Izrazio je interes BiH za produbljenje i jačanje saradnje u oblastima euroatlanskih integracija i ekonomskih odnosa s akcentom na unapređenje trgovinske razmjene gdje ima dosta prostora za unapređenje.

  Kao oblasti u kojima postoji i prostor i zajednički interes, Zvizdić je istakao  poljoprivredu, energetiku, auto i mašinsku industriju, IT sektor, turizam i zaštitu životne sredine.

  Premijerka Dancila je čestitala Zvizdiću na postignutim rezultatima Vijeća ministara BiH u posljednje četiri godine. Istaknula je da Rumunija snažno podržava euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i iskazala spremnost njene zemlje da pruži političku i tehničku pomoć Bosni i Hercegovini kako bi se ubrzao evropski put BiH.

  Dodala je da Rumunija želi da jača i unapređuje saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, posebno privrednu saradnju kroz povezivanje privrednih komora i poduzetnika. Istaknula je da je Zapadni Balkan dio Evrope, te da Rumunija podržava da BiH dobije status kandidata i da je jedino jamstvo trajnog mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja regije članstvo u EU i NATO-u.

  Zvizdić je informisao premijerku Dancila o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Naglasio je da su EU i NATO perspektiva za BiH motivator i pokretač provođenja neophodnih reformi i ekonomskog razvoja, ali prevashodno stabilizacije ukupnog stanja u BiH, te da bi što skorije sticanje statusa kandidata imalo pozitivan učinak na stabilizaciju političkih prilika, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

  Dodao je i da se Evropska perspektiva regiona postavlja kao imperativ, jer osigurava daljnje jačanje i rast ekonomija, demokratizaciju društava, unapređenje životnog standarda i prijeko potrebnu trajnu stabilizaciju regiona kroz kontinuirano jačanje regionalne saradnje.

  Kao pozitivan primjer jačanja regionalne saradnje Zvizdić je istakao Berlinski proces koji već daje veoma ”ohrabrujuće, mjerljive i relevantne rezultate uz adresiranje svih ključnih tema, od infrastrukturnog povezivanja, jačanje ekonomske saradnje, adresiranje zajedničkih sigurnosnih izazova, pitanje povezivanja mladih te adresiranje tema za procese pomirenja”.

  Rekao je i da BiH podržava i aktivno učestvuje u svim procesima i inicijativama koje doprinose povezivanju, ekonomskom razvoju, miru i stabilnosti u regiji. On je naglasio da je posvećenost EU regionu, zadržavanje teme proširenja i fokusiranje na pozitivne procese jedini garant trajne stabilizacije i prosperiteta Zapadnog Balkana, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

  Sagovornici su se složili da je potrebno poticati saradnju privrednih komora dvije zemlje, saradnju privrednika kroz poslovne forume i bilateralne sastanke, što su dobri instrumenti putem kojih će se unaprijediti ekonomska saradnja. Istaknuto je da je bilateralne odnose moguće jačati i u oblastima nauke, kulture, tehnologije, sporta i mladih.

  Zvizdić je potvrdio podršku BiH Rumuniji za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za period 2020.-2021.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = one