More

  Zvanično okončana obnova najznačajnijeg vakufa u Brčkom

  spot_imgspot_img

  Otvaranjem restorana Divanhana, danas je u Brčkom zvanično okončana obnova zgrade nekadašnje medrese Ruždija, najznačajnijeg vakufa u ovom gradu.

  Obnova je trajala više od pet godina, a cijeli objekat ima oko 1.400 metara kvadratnih korisnog prostora.

  Zgrada Ruždije nalazi se preko puta Bijele džamije, a sagradio ju je jedan od najvećih vakifa ovih prostora Alijaga Kučukalić 1896. godine.

  Prvobitno je na spratu bila škola, a u prizemlju nekoliko magaza odnosno trgovačkih radnji, koje su svojim prihodom podržavale rad škole.

  Samo jednom vakufnamom sastavljenom u Brčkom 3. marta 1901. godine, Alijaga Kučukalić je uvakufio medresu i šest magaza ispod nje, osam kuća na sprat sa vlastitim gradilištem ili bez njega, tri prizemne kuće, kuću sa magazom, osamnaest dućana, pekaru, dvije kahvane, berbernicu, gradilišta.

  “S pravom ističemo da smo ovim pristupom obnovi i revitalizaciji ovog vakufskog dobra, vratili istom njegovu autentičnu ulogu”, naglasio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-ef. Gobeljić, podsjetivši da se već nekoliko godina jedan dio objekta koristi za potrebe obdaništa Evlad.

  “Znali su da duhovni polog, moralne vrijednosti i visoki ideal odgoja i obrazovanja neće se moći odvijati u punoj mjeri ako nema ekonomske baze za to”, kazao je o velikim vakifima muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

  Pored njega, današnjoj svečanosti prisustvovao je i gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić, koji je pružio podršku aktivnostima Medžlisa IZ Brčko.

  Foto: Medžlis IZ Brčko
  Novinar: Adis Mujdanović

  Čitano

  Povezani članci