More

  Žrtve Šešelja iz BiH i Hrvatske: Naše djece nema a on i dalje širi laži

  Činjenica da je Vojislav Šešelj pred Rezidualnim mehanizmom za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu proglašen ratnim zločincem i osuđen na 10 godina zatvora, koje je već odslužio, satisfakcija je žrtvama ratova za koje se vežu djela koja su mu stavljana na teret. No, uvijek ostaje ono ‘ali’ jer je mnogo toga ostalo izvan dosega prava i pravde, kažu Al Jazeerini sugovornici, prenosi Otisak.ba.

  Šešelj je proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti, konkretno progone Hrvata iz Vojvodine, ali ne i za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

  „Vojislav Šešelj je ratni zločinac – tu sve počinje i završava. I to će ostati zabilježeno u historiji, jer je proglašen odgovornim i to ne kao pripadnik vojnih ili policijskih formacija, niti vladajuće politike u Srbiji, nego kao uticajan političar opozicije koji je imao značajnu ulogu u događajima ’90-ih“, smatra Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, sa sjedištem u Sarajevu.

  Smatra i da je Rezidualni mehanizam „otvorio prostor i mogućnost za udruženi zločinački poduhvat u nekim novim presudama koje će uslijediti“. Smatra važnim i što se žalbeno vijeće pozvalo i na protjerivanje Hrvata iz Vojvodine, odnosno na selo Hrtkovci i time „dalo do znanja da protjerivanje iz područja koja nisu obuhvaćena ratnim zločinima treba biti tretirano kao ratni zločin“.

  „To je jako važno za neke buduće generacije upravo zbog načina na koji je to on radio. To znači da će biti procesuirani i kažnjeni svi oni odgovorni za huškanje i protjerivanje, kao što je i Šešelj osuđen“, ukazuje Tahirović.

  Srebreničke majke: Nema ni oprosta, ni pomirenja

  No, među majkama žrtava srebreničkog genocida nema ni oprosta, niti pomirenja s presudom Šešelju. I oni smatraju kako jeste dobro da „stoji na papiru da je osuđen“, ali ukazuju da bi bilo „pravednije da ne živi na slobodi“.

  Kada Hotić, kojoj je u srebreničkom genocidu ubijen suprug, sin i dvojica braće, prije nekoliko dana imala je bliski susret sa Šešeljem u Beogradu. I tada je negirao genocid, sve njegove žrtve i poručio da „tu priču može zakačiti mačku o rep“.

  „On će svoje notorne laži širiti i dalje, a naše djece nema. Srbija takve štiti, čak ih je i prigrlila i dala im mogućnost da normalne žive na slobodi. I ne samo to… Kad bi bilo pravde ni taj Šešelj, ni bilo koji kojem je presuđeno, ne bi mogao biti ni u vlasti, ni na bilo kakvoj funkciji, nego bi trebao biti ignorisan od svog naroda. A on će među njima i dalje biti heroj. Nažalost“, konstatira Hotić.

  Odgovornom u svemu smatra i državu Srbiju, jer „ne želi staviti tačku na prošlost i priznati odgovornost, a one koji su krivi kazniti kako bi ostatak naroda mogao normalno živjeti i graditi život na istini“.

  „Međutim, oni se guše u lažima, poništavanju i opovrgavanju istine, sami sebe guraju u provaliju, a tako se neće spasiti niti jedan narod. Nijemci su prihvatili odgovornost, nazvali su fašizam svojim imenom i osudili ga. I ja u Nijemcima mogu imati prijatelja, iako su mi ubili oca pred sam kraj rata. Odrasla sam kao siroče i u ovom ratu ostala bez najmilijih – muža, sina, braće, rodbine, nabrajala sam ih do 56 u široj familiji“, zaključuje Hotić.

  U Hrvatskoj ogorčeni presudom

  Slavonac Marijan Gubina proveo je kao desetogodišnjak punih 260 dana u logoru i najbolje zna na svom i primjeru svoje obitelji kakvu je kalvariju prošao istok Hrvatske u ljeto i jesen 1991. godine. Komentirajući presudu Šešelju, ne krije ogorčenost sudskim odlukama – ne samo presudu lideru srpskih radikala, nego i drugima u Haagu.

  „Odavno imamo dojam da svi krvnici i sve institucije koje se bave pravnim pitanjima jednostavno čekaju da ta ‘ratna generacija’ izumre i da sve ode u zaborav. To je jedna kalvarija koju, kao žrtve, moramo proživjeti ponovno. Ne postoji to što mi koji smo preživjeli logore i rat ne možemo preživjeti, pa ćemo preživjeti i sve ovo, ali bilo nam korektno da nam kažu da se više ne bavimo tom temom, jer nikad nećete doživjeti pravdu. Zločinci će, na drugoj strani, umrijeti uživajući u onom što su oteli, pokrali i što su dobili kao plaćenici“, napominje Gubina.

  U kasnu jesen 1991. godine i Vukovarac Bojan Glavašević izgubio je oca. Siniša Glavašević bio je ratni izvjestitelj Hrvatskog radija Vukovar. Po padu grada odveden je na Ovčaru i ubijen.

  Činjenicu da je Šešelj, kojeg u vukovarskom kraju znaju po zapaljivim govorima uoči izbijanja rata i posjetima srpskim dobrovoljcima na vukovarskom bojištu, proglašen ratnim zločincem ocjenjuje „minimalnom zadovoljštinom“. No, nema tu pravde – dodaje.

  „Šešelj je slobodan čovjek, a narugao se u lice svim žrtvama, pravnom sustavu i sustavu pravednosti. I tu nema lijeka, jer presuda nije donijela pravdu. A najgore od svega, naslijeđe Vojislava Šešelja i ljudi koji su njime bili inspirirani, a s njime i radili, pa i vode neke države u regiji, još uvijek su na sceni. I nama ništa nije olakšano presudom, nego nam je time sve još samo teže. Doslovno je ovo pro forme presuda, a sve u stilu ‘hajde da te više ne gledamo’. Bilo nam je teško i prije, a zbog svega ovoga nam neće biti lakše“, poručuje Glavašević.

  ‘Dobro je da je Šešelj osuđen, ali kazna je premala’

  Saborski zastupnici u Hrvatskoj podržavaju presudu, iako smatraju da je Šešelj trebao dobiti strožiju kaznu od 10 godina.

  Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske, u Saboru je nazvao izrečenu presudu Šešelju „moralnom zadovoljštinom svima koji su propatili zbog njegove politike i zbog njegovog huškanja u ratu protiv Hrvatske i Bosne i Hercegovine“.

  „Važno je i zbog povijesne istine da je ukinuta oslobađajuća presuda i da je on kažnjen za svoja nedjela. Ovo je isto važno za Hrvate u Srbiji i Vojvodini, koji su sada jasno identificirani kao žrtve rata, iako znamo da se u Srbiji rat nije vodio, rat je vođen protiv Hrvatske. Nadam se da će ovo biti uvažavano od vlasti u Srbiji i da će ovo biti poticaj za podizanje statusa Hrvata u Srbiji na način da njihova prava budu zaštićena i da dobiju svog predstavnika u Narodnoj skupštini“, kazao je Kovač.

  Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor jedna je od prvih koja je reagirala na društvenim mrežama na presudu.

  “Dobra je vijest da je Šešelj osuđen. Loša je što je kazna mala i takva da mu se uračunava vrijeme u pritvoru. Tako je odahnuo onaj koji bi ga morao izručiti Hagu. Kompromis. Ali, kriv je, zločinac je”, napisala je Kosor.

  ‘Važno je da je proglašen krivim’

  Drugostepena presuda Šešelju jeste uspjeli pokušaj Haškog tribunala da se na dostojanstven način izvuče iz slučaja koji je nanio veliku štetu čitavom procesuiranju zločina, izjavila je osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

  Komentarišući drugostepenu presudu, Kandić je za Anadoliju rekla da ova presuda vraća ponovo ovaj slučaj u standarde Haškog tribunala.

  “Nije osuđen za udruženi zločinački poduhvat, što se moglo i očekivati, jer kada je u pitanju taj poduhvat niko iz Srbije nije osuđen ni kada je u pitanju Hrvatska niti Bosna i Hercegovina”, ocijenila je Kandić.

  Prema njenim riječima, ono što jeste začuđujuće je da za sve izjave Šešelja u Vukovaru, Malom Zvorniku i Sarajevu nema dokaza da su imale konkretne posljedice po život ljudi.

  “Sve u svemu, ovo jeste jedan uspeli pokušaj Haškog tribunala da se na jedan dostojanstven način izvuče iz slučaja Šešelj, koji je naneo veliku štetu čitavom procesuiranju zločina”, dodala je Kandić.

  Kandić, koja sada predvodi inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o stradalima ratova devedesetih (REKOM) rekla da se podrazumijevalo da će Šešelj ostati na slobodi.

  “Imamo Šešelja, on jeste osuđeni ratni zločinac i poruke iz Hrtkovaca moraju ovde biti veoma zapamćene, jer je sudski dokazano da su ti govori imali posledice po ljude i doveli do prisilnog iseljavanja Hrvata”, zaključila je Kandić.

  Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji rekla je da je ispravljena greška koja je od početka bila očigledna u vrlo loše vođenom procesu.

  “Najbitnije je istaći da su svjedoci koje je Tužilaštvo imalo pod pritiskom promijenili stranu. Da su oni ostali na strani Tužilaštva sigurno bi drugačije izgledala presuda i cijeli proces bi se još davno završio”, kazala je Biserko.

  Nadala se, kako kaže, da će presuda naposljetku biti preinačena u nešto drugo, jer bi bilo neozbiljno da ode bez ikakve “ispravke”.

  “Sud nije bio u stanju da ponovi proces zato što je prošlo puno vremena i ključni svjedoci više nisu bili na strani Tužilaštva. Ovo je neko srednje rješenje”, kategorična je Biserko.

  Istakla je da je važno što je Vojislav Šešelj proglašen krivim, bez obzira na to što se njegove aktivnosti, uglavnom, odnose na Vojvodinu.

  “Očigledno je da je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove u Hagu vodio računa da Šešelj dobije kaznu zatvora u periodu koji je već odležao”, zaključila je Biserko.

  ‘Generator mržnje’

  NVO Žene u crnom pozdravila je odluku kojom je Vojislav Šešelj osuđen za progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nehumano postupanje.

  Žene u crnom su navele da ta presuda prije svega predstavlja djelimičnu satisfakciju za žrtve i porodice žrtava.

  U saopštenju je ocijenjeno da su Vojislav Šešelj i njegova SRS “bili paradigma i jedni od najvećih generatora mržnje tokom devedesetih godina”.

  Dodaje su da su svojim djelovanjem doprinijeli brojnim zločinima, kako direktno, organizovanjem oružanih grupa koje su činile zločine, također i indirektno putem govora mržnje, inspirišući i pozivajući na progon, deportacije i činjenje drugih zločina.

  Žene u crnom su istakle da zahtijevaju od nadležnih organa Srbije da poštuju tu i druge presude nadležnih međunarodnih sudova i da djeluju u skladu sa njima jer je, kako se navodi, poštovanje tih presuda jedan od imperativa na putu izgradnje Srbije kao države vladavine prava.

  “Smatramo da posebna odgovornost leži na aktuelnom predsedniku Aleksandru Vučiću koji je u vreme činjenja inkriminisanih radnji od strane osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja bio njegova ‘desna ruka’ i generalni sekretar zloglasne SRS”, navele su Žene u crnom.

  Organizacija je dodala da zahtijeva od Vučića da se jasno ogradi od politike zločina čiji je bio dio i da prestane sa praksama iz devedesetih kada je “kao deo te zločinačke politike širio mržnju, što i danas direktno ili preko svojih glasnogovornika čini”.

  “Procesuiranje počinilaca ratnih zločina, solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama, suzbijanje govora mržnje i sveobuhvatno suočavanje sa prošlošću je uslov za napredak kako Srbije, tako i čitavog regiona”, navele su Žene u crnom.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + eighty = 89

  Čitano

  Povezani članci