Žrtve nasilja u porodici biće zaštićene i protokolom

  Ilustracija

  Predstavnicima brčanskih institucija i nevladinih organizacija koje se bave problemom rodne neravnopravnosti danas su predstavljeni modeli protokola o saradnji aktera uključenih u zaštitu, pomoć i podršku žrtvama nasilja u porodici koji postoje u Republici Srpskoj i Tuzlanskom kantonu, kao i iskustva u njihovoj primjeni.

  Modele protokola predstavile su predstavnice Fondacije “Udružene žene” iz Banje Luke i tuzlanskog Udruženja građana “Viva žene”.

  Predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Udružene žene” Banja Luka Nada Golubović rekla je da su učesnici današnjeg skupa upoznati i sa sprovođenjem projekta “Osnaživanje prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici u distriktu Brčko” kojeg ova fondacija realizuje u partnerstvu sa Udruženjem “Viva žene” iz Tuzle.

  “Cilj projekata je da se poboljšaju uslovi za koordinisan rad, prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i rodno zasnovanog nasilja u distriktu Brčko. Kada bude izrađen, protokol o saradnji biće značajna podrška svjedocima i žrtvama u krivičnim postupcima ratnih zločina i svih vrsta nasilnih djela zasnovanih na rodnoj neravnopravnosti”, navela je Golubovićeva.

  Ona kaže da je jedna od predviđenih aktivnosti rad sa psiholozima, ali ne samo da bi se prikupljali podaci od žrtava nasilja, nego i od počinilaca tih djela.

  Predsjednik brčanskog Udruženja žena “Džender” Tatjana Ristić očekuje da će u Brčko distriktu uskoro biti donesen zakonski akt o zaštiti od nasilja u porodici.

  “Tek kada bude usvojen taj zakonski akt, moći ćemo da potpišemo protokol”, rekla je Ristićeva.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × one = 4