More

  Žrtva silovanja postala žrtva medijske hajke: RTRS stavio metu na čelo Bakire Hasečić

  S obzirom da se radi o otvorenom pozivu na linč Bakire Hasečić, žrtve ratnih zločina u Višegradu, priloženi video bi trebao biti predmet razmatranja Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), ali bi trebao dobiti i reakciju institucija koje su nadležne za sprečavanje govora mržnje, zaštitu ljudskih prava i zaštitu žrtava rata.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Tokom rata do savršenstva uvježbanu metodu pravdanja zločina nad nesrpskim stanovništvom njihovim sataniziranjem doktrina je koju Radio-televizija Republike Srpske (RS) nije napustila ni 22 godina od okončanja ratnih dešavanja.

  Posljednji u nizu takvih primjera je onaj koji se odnosi na Bakiru Hasečić, predsjednicu Udruženja “Žene – žrtve rata” iz Višegrada. Ponudio je RTRS svojim gledateljima u posljednjem dnevniku retrospektivu života Bakire Hasečić i to povodom “samo jednog u nizu incidenata u kojima je učestvovala”.

  Višegradskim Srbima, konstatira novinar RTRS-a, Hasečić je “dobro poznata po antisrpskim stavovima i govoru mržnje”. Kažu da je prije rata bila općinski službenik i jedan od istaknutijih aktivista SDA te da je u junu 1991. godine stajala pored Murata Šabanovića pri paljenju “srpske zastave”. “Srpska zastava” zapravo je zastava Ravnogorskog četničkog pokreta sa natpisom “Sa vjerom u Bogu, za kralja i otadžbinu”. Nakon rata, dodaju, nastavila je kao predsjednica spomenutog udruženja.

  Zapaljena “srpska zastava” i zastava “Sa vjerom u Boga, za kralja i otadžbinu”

  Slučajno ili ne, izostavili su novinari RTRS-a dio njene biografije za vrijeme rata u BiH. Propustili su spomenuti da je Bakira Hasečić u ratu bila žrtva seksualnog zlostavljanja te da ju je već u proljeće 1992. godine u prostorijama Stanice javne sigurnosti u Višegradu silovao Milan Lukić.

  Propustili su spomenuti da je Bakira Hasečić samo jedna od stotinjak višegradskih Bošnjakinja koje je Lukić seksualno zlostavljao. Zbog silovanja i ubistava je Milan Lukić osuđen pred Haškim tribunalom na doživotnu zatvorsku kaznu. Nekako je RTRS-u promakao i podatak da je u Višegradu za vrijeme rata ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, među kojima je oko 600 žena i 119 djece.

  Moguće je da u dvije minute priloga iz tehničkih razloga nije moglo stati i sudskim presudama dokazano svakodnevno ubijanje Bošnjaka na mostu Mehmed-paše Sokolovića te bacanje njihovih tijela u rijeku Drinu. Nije bilo prostora da se dio priloga snimi i u hotelu Vilina Vlas, gdje su, također je dokazano, silovane žene i djevojke pa čak i djevojčice. Možda se nekako moglo ubaciti nekoliko inserata kuća u Pionirskoj ulici i na Bikavcu, u kojima su zarobljeni Bošnjaci zapaljeni, ali nije.

  Šta nije RTRS propustio spomenuti? Nisu propustili emitirati konstataciju predstavnika Boračke organizacije RS-a, koja nosi velike zasluge za prethodno navedene podatke o zločinima u Višegradu, da Hasečić “širi mržnju prema srpskom narodu”. Njeni govori, smatra Milisav Vasić iz Boračke organizacije Višegrad, “ne donose bolji suživot građana BiH”. Nije RTRS propustio konstatirati i da Višegrađani “osuđuju njeno ekstremno antisrpsko ponašanje”. Kamo sreće da su Višegrađani svojevremeno osuđivali mnogo ekstremnije antibošnjačko ponašanje.

  – Pošto je Hasečić od ranije poznata kao “sila koja Boga ne moli i kojoj niko ništa ne može”, po svemu sudeći, ovo neće biti posljednji put da nastoji privući medijsku pažnju, kako bi i dalje širila mržnju prema svemu što je srpsko – zaključuje pronicljivi novinar RTRS-a.

  S obzirom da se radi o otvorenom pozivu na linč Bakire Hasečić, žrtve ratnih zločina u Višegradu, priloženi video bi trebao biti predmet razmatranja Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), ali bi trebao dobiti i reakciju institucija koje su nadležne za sprečavanje govora mržnje, zaštitu ljudskih prava i zaštitu žrtava rata.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceFaktor.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  38 − = thirty seven