More

  Znate li priču o majoru Omeru Mehiću? Jedna je od najmračnijih u historiji Srbije- sedmero mrtvih, a niko nije kriv

  U organizaciji Lokalnog fronta na jučerašnjem protestu protiv nasilja, građani Srbije nosili su na prsima kartone s imenima žrtava sistema za čiju smrt do danas niko nije odgovorao.

  Glumac Nikola Kojo nosio je ime majora Omera Mehića, čovjeka koji je komandovao helikopterom Vojske Srbije Mi-17 koji se 2015. srušio u Surčinu, a pomenuti pad otvorio je brojna pitanja koja su do danas ostala bez odgovora.

  U stravičnom padu letjelice poginuli su, pored majora Mehića, kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, doktor novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i petodnevna beba iz novopazarske porodice Ademović, a koja je trebalo da bude prevezena na liječenje u Beograd.

  13. marta 2015. godine posada je poletjela jer je trebalo da se petodnevna beba preveze u bolnicu u Beogradu, pošto je bila u kritičnom stanju. Loši vremenski uslovi doveli su do odluke da se beba preveze vojnim helikopterom do aerodroma bolnice u Beogradu.

  Tadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar inicirao je akciju, dok je za vojni dio iste bio zadužen Bratislav Gašić, tada ministar odbrane, sada policije.

  Kobnog dana, helikopter je iz Beograda poletio u 19.30 sati, da bi nakon nešto više od pola sata, sa bebom, poletio nazad za Beograd.

  Vojni helikopter je stigao u Beograd oko 22 sata, kružio je neko vrijeme oko aerodroma Nikola Tesla, u pokušaju da sleti. Kako se navodilo u saopštenju Ministarstva odbrane, kontrolni toranj je sa letjelicom izgubio kontakt u 22.31 sati. Bili su upaljeni reflektori na stadionima Zvezde i Partizana, kako bi se helikopter orijentisao, međutim, letjelica se ipak srušila.

  Nakon što se helikopter izgubio sa radara nešto poslije 23 sata, krenula je potraga za posadom. Dva sata poslije ponoći helikopter je pronađen i saopšteno je da niko od posade nije preživio pad.

  Ubrzo je pokrenuta istraga nesreće. Javnost je čekala odgovor na pitanje ko je kriv, kao i zašto je odlučeno da helikopter sleti na beogradski civilni aerodrom, a ne na vojni u Batajnici ili heliodrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici. Pitanje je bilo i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da su bili loši vremenski uslovi.

  Ta pitanje do danas su ostala bez odgovora, piše Nova.rs.

  Vojni izveštaji zaključili su da su uslovi leta bili ispod propisanog meteorološkog minimuma za oblačnost i vidljivost, kao i da je pilot Omer Mehić insistirao da sleti na Banjicu (VMA), a potom i u Batajnicu, a ne u Surčinu, gdje su pali.

  Insajder je ranije pisao da je samo 20 minuta prije sletanja Mehiću rečeno da je prihvat bebe organizovan na aerodromu „Nikola Tesla“. Ova promjena odluke gdje će se sletjeti i dan danas otvara brojne sumnje, ali i pitanje da li zapravo slučaj spasavanja bebe htio da se iskoristi u političke svrhe.

  Ipak, ono što je izazvalo posebno ogorčenje u javnosti jeste zaključak u izvještaju u kome je navodi da je kod Mehića pronađeno 0,68 promila alkohola u krvi. Takođe, navodilo se i da je alkohol pronađen i kod jednog letača-tehničara, te da prije ulaska u helikopter navodno nije bio urađen alko-test, iako je to predviđeno prije svakog leta.

  U režimskim medijima tada je krenula i rafalna paljba po majoru Mehiću, koga su optuživali da je kriv za pad.

  Ne treba zanemariti činjenicu i da je u izvještaju navedeno da su postojali određeni propusti u organizaciji akcije i lancu komandovanja. Ipak, navedeno je i da oni nisu prouzrokovali pad helikoptera.

  I pored propusta u lancu komandovanja, niko od visokih funkcionera u zdravstvu i vojsci nije snosio posljedice. Dok je javnost čekala smjenu Gašića i Lončara, predsjednik Aleksandar Vučić, tada premijer, izjavio je da je uz njih.

  “Vidim hajku protiv Gašića i Lončara, koji su htjeli da spase jedno dijete. Ja preuzimam odgovornost. Da su me pitali, a nisu, ja bih rekao – spasite dijete. Gašića i Lončara neću da dam”, rekao je Vučić tada.

  Sa druge strane, Više javno tužilaštvo u Beogradu je stavilo tačku na cijeli slučaj da niko nije kriv za nesreću i da istraga neće biti pokrenuta. Sedmoro mrtvih, a niko odgovoran.

  U sjenci tragedije ostalo je i to da su pojedini portali i novine objavili vijest da je akcija uspješno završena, a potom je obrisali.

  Najprije je jedna novinska agencija prenijela vijest da je beba stigla u Beograd, gdje ju je preuzela ekipa Instituta za majku i dijete, nakon čega je došlo do ispravke. Ubrzo su i preostali portali prenijeli istu vijest. Sa druge strane, pojedini dnevni listovi su u izdanjima za 14. mart, takođe, objavile vijest o uspješnoj akciji.

  Nova.rs//Otisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  79 − seventy three =