More

  Zločinci samoubice koje historija pamti

  Oni nisu heroji i mučenici, otrov i metak ne brišu počinjena nedjela!

  - Advertisement -

  Slobodan Praljak, penzionisani general-pukovnik Hrvatske vojske i HVO-a i pravomoćno osuđeni ratni zločinac počinio je samoubistvo u sudnici Haškog tribunala, neposredno nakon što mu je Sudsko vijeće potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora.

  – Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prezirom odbacujem vašu presudu! – povikao je Praljak, a potom je teatralno popio sadržaj iz bočice koju je nekako uspio unijeti u sudnicu. Naknadno je objavljeno da će biti provedena istraga kako je tečnost koju je Praljak popio unesena u sudnicu.

  Izgledalo je kao da u momentu niko nije shvatio šta se upravo dogodilo, dok Praljkovi advokati nisu povikali kako je popio otrov, što je i sam Praljak rekao nekoliko sekundi nakon tog čina, nakon čega je sudija Carmel Agius prekinuo suđenje. Naknadno je stigla informacija da je načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane tokom 1993. godine, preminuo u bolnici.

  Praljak se tako pridružio cijelom nizu zločinaca, koje je historija upamtila kao kukavice i sociopate, koje su na ovaj način odbile da se suoče sa zasluženom kaznom, ali i željele na neki način pokazati da je ipak “njihova bila zadnja”.

  Za razliku od Praljka, koji je samoubistvo počinio nakon izricanja presude, već duže vrijeme se spekuliše, balkanski krvnik Slobodan Milošević sebi je život, doduše na posredan način, prekratio prije izricanja presude. Na neki način je to danas u izjavi za medije potvrdila bivša glasnogovornica Haškog tribunala Florence Hartmman, koja je kazala kako je Milošević za vrijeme procesa uzimao protulijek koji je poništavao djelovanje lijeka za visoki krvni pritisak.

  Da se suoče sa svojim zlodjelima na ovaj način su izbjegli i samozvani premijer tzv. Republike Srpske Krajine Milan Babić, osuđen je na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti. On je pronađen mrtav 2006. u pritvoru, nakon što se ugušio kesom i kaišem.

  Prije njega, u ćeliji haškog pritvora, u junu 1998. godine, objesio se i Slavko Dokmanović, bivši predsjednik Skupštine Općine Vukovar i gradonačelnik Vukovara tokom okupacije. Bio je optužen za zločin nad civilima na Ovčari u novembru 1991. godine, a objesio se mjesec prije presude, pa je optužnica povučena.

  U zatvorskoj ćeliji KPZ-a Mostar tačno prije godinu, objesio se Ivan Jakovljević (1963) iz Rumboka, općina Prozor – Rama, koji je u oktobru 2012. proglašen krivim za ubistvo i nečovječno postupanje. Kao pripadnik HVO brigade “Rama”, na području sela Zahum i lokaliteta Zvirnjača u općini Prozor – Rama, kršeći pravila Međunarodnog prava, nečovječno je postupao prema zatvorenom maloljetnom civilu Enesu Konjariću, kojeg je i ubio, zbog čega je osuđen na šest godina zatvora.

  Ali, nisu samo blakanski ratni zločinci izabrali, kako to pojedini pokušavaju predstaviti, “časno” samoubistvo, želeći na taj način, valjda, ostati upamćeni kao “mučenici”.

  Nakon vojnog poraza Njemačke u aprilu 1945. godine, u bunkeru u Berlinu, samoubistvo je počinio vođa nacističke Njemačke Adolf Hitler, osoba odgovorna za Drugi svjetski rat i progon Židova – holokaust, u kojem su počinjeni neki od najvećih zločina protiv čovječnosti u historiji. Zvanična verzija onoga što se u noći između 29. i 30. aprila dogodilo u Hitlerovom bunkeru kaže da se on prethodno vjenčao sa svojom ljubavnicom Evom Braun, a potom se upucao u glavu. Njegovo i tijelo Eve Braun, spaljeno je i zakopano nakon kratkog vremena.

  Jedan od njegovih najbližih saradnika i osoba koju je on imenovao za svog nasljednika Joseph Goebbels, ministar propagande u nacističkoj Nemačkoj, također nije želio da sačeka Sovjete i odgovara za svoja djela. Ubrzo poslije Hitlerovog samoubistva, Goebels je riješio da se ubije. On je u smrt odveo i cijelu svoju porodicu! Prvog maja 1945. Goebelsova žena Magda je uspavala njihovo šestoro djece morfijem, a zatim ih otrovala cijanidom. Najstarija kćerka je imala 12, a najmlađe dijete samo četiri godine.

  Nakon Nirnberškog procesa samoubistvo je počinio još jedan Hitlerov bliži saradnik Hermann Wilhelm Göring. Pošto je proglašen krivim po svim tačkama optužnice, osuđen je na smrt vješanjem. No, Göring se 15. oktobra 1946. godine, samo nekoliko sati prije nego što mu se trebala izvršiti kazna, otrovao u svojoj ćeliji. Nije poznato odakle je Göring nabavio ampulu sa cijankalijem.

  Cijankalijem se ubio i Heinrich Himmler, njemački nacionalsocijalistički političar i vođa (Reichführer) SS trupa, odgovoran za zločine i holokaust nad evropskim Židovima, kao i za zločine jedinica Waffen-SS-a. Samoubistvo uzimanjem kapsule s otrovom počinio je 23. maja 1945. godine.

  Samoubistvo kao izlaz izabrali su i mnogi od učesnika tzv. Tokijskog procesa u kojem je bilo 28 okrivljenih za zločine u Drugom svjetskom ratu. Tako je, naprimjer, ministar rata Korechika Anami izvršio harakiri. Život su sebi, metkom u glavu, oduzeli generali Hajime Sugiyama, Shizuichi Tanaka i Shigeru Honjō, te niz mlađih oficira.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceFaktor.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × = 56