Zlatna medalja u Budvi za Brčanku Doris Živković (FOTO)

Od 5. do 14. novembra 2021. godine u Budvi (Crna Gora) održano je Evropsko prvenstvo u kik-boksu na kome je nastupilo 1600 takmičarki i takmičara iz 39 zemalja. Na prvenstvu su nastupili i predstavnici iz Bosne i Hercegovine sa delegacijom od ukupno 62 člana a među njima je bila i Doris Živković, takmičarka u juniorskoj kategoriji, članica brčanskog kluba STORM GYM koga je 2016. godine osnovao i vodi najuspješniji brčanski kik-bokser svih vremena, Vedad Mulaomerović.

Višednevno takmičenje bilo je predviđeno za starije kadete, juniore i mlađe juniore i svih tih dana publika je mogla uživati u sportskom spektaklu u 7 takmičarskih disciplina – 3 u ringu i 4 na tatamiju (elastična podloga na kojoj se odvijaju takmičenja u borilačkim vještinama).

Kako je kik-boks od jula ove godine postao punopravan član olimpijske porodice, WAKO Evropsko prvenstvo u Budvi je bila prva velika prilika za promociju kik-boksa kao olimpijske discipline.

Od početka takmičenja od mlade Doris se mnogo očekivalo jer spada trenutno u red najtalentiranijih takmičarki u ovom sportu u Bosni i Hercegovini. Međutim, sedam dana prije polaska na Evropsko prvenstvo u Budvu Doris je povrijedila skočni zglob lijeve noge te je njen nastup bio pod znakom pitanja. Zahvaljujući požrtvovanosti trenera Mulaomerovića i nadljudskim naporima fizioterapeuta Đorđa Mihajlovića, Doris je u rekordnom vremenu osposobljena za nastup na takmičenju.

Na putu do prvog mjesta i zlatne medalje Doris je u četvrtfinalu pobijedila takmičarku iz Rusije (Julija Salahkova); u polufinalu takmičarku iz Srbije (Jovana Marković) i u finalu se sastala sa takmičarkom iz Izraela, Haddad Nuwar. Iako se očekivalo da će meč biti izjednačen i neizvijestan, Doris je pokazala svu raskošnost svog talenta pobijedivši ubjedljivo favorizovanu Izraelku, okitivši se zlatom i šampionskom titulom.

Za kraj ove sjajne sportske priče valja spomenuti i sponzore bez kojih ovog vanserijskog uspijeha ne bi ni bilo: Apoteke Onion – Jasmir Slomić; Firma IEG – Dalibor Ivanović; Firma Bijelić Gradnja – Ferid Bijelić; Mišel Textil – Mišel Muratović; IKM – Miralem Ljuca; Disco & Shisha bar Amazon – Simbad Ahmetović i Arif Emkić; Disco bar Chek in – Jasko Tursunović i Mirzet Buljubašić; DOO Obala – Sanel Karavelić; Caffe bar BOA – Anis Ćosović; Estetski stomatološki centar Shine Sportrehab – Armin Mustedanović; Fitnes teretana KOLOS – Milovan Radić; Malagić Home – Fatmir Malagić; DOO Legea – Dino Bešić.

Posebna zahvalnost Elvisu Mulaomeroviću – Šojki i Milovanu Radiću koji su pružili izuzetnu pomoć prilikom trenažnog procesa, te predsjedniku Skupštine Brčko distrikta BiH, Siniši Miliću te zastupniku u brčanskoj Skupštini Damiru Bulčeviću, čija je pomoć bila od presudne važnosti kako bi brčanska kik-boks ekspedicija mogla nastupiti na pomenutom Evoropskom prvenstvu u Budvi.

Piše: Hakija Karić
Foto: WAKO Europa
--