Zlatko Lagumdžija predložen za ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama

Zlatko Lagumdžija je u 2014. godini na Ekonomskom fakultetu zaradio 68.419 KM, više nego u Ministarstvu vanjskih poslova BiH gdje je primio 52.780 KM [CIN]

Kako saznaje Klix.ba, bivši višegodišnji predsjednik SDP-a i univerzitetski profesor Zlatko Lagumdžija je predložen za ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama.

Lagumdžiju je za ovu značajnu funkciju predložio njegov bivši stranački kolega i aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP). Time je potvrđeno pisanje Klix.ba iz novembra ove godine da će Bećirović predložiti ambasadora u UN-u, kao i ambasadora u Velikoj Britaniji.

- Reklama -

Ambasador Bosne i Hercegovine u Washingtonu bi trebao biti neko iz reda hrvatskog naroda, dok bi ambasador u Briselu trebao biti neko iz reda srpskog naroda. Konačna odluka je na članovima Predsjedništva nakon što se konsultuju po ovim pitanjima.

Ranije su se u javnosti pojavili navodi da bi Lagumdžija mogao biti ambasador, što on nije ni potvrdio, ni demantovao. Ovo bi za bivšeg ministra vanjskih poslova i bivšeg predsjedavajućeg Vijeća ministara trebao biti nastavak diplomatskog angažmana.

Lagumdžija je kao predsjednik SDP-a, ali i nakon toga, najčešće kroz Fondaciju Društva zajedničkih vrijednosti čiji je osnivač, imao međunarodni angažman. Često je posjećivao i još uvijek često posjećuje Sjedinjene Američke Države – između ostalih, međunarodne institucije i organizacije sa sjedištem u ovoj državi. Stranka koju je dugo vodio, SDP ima saradnju s Demokratskom strankom SAD-a kojoj pripada i američki predsjednik Joe Biden.

Za napomenuti je da se Lagumdžija školovao i u SAD-u te da ovu zemlju posjećuje i u svojstvu univerzitetskog profesora.

Klix.ba//Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ thirty seven = forty three