Žestoke optužbe na relaciji Kadrić (SDA) – NiP

Autor: Adis Mujdanović

Nedugo nakon završenih Lokalnih izbora u Brčko distriktu BiH i pregovora oko formiranja vlasti, nastavljaju se žestoke optužbe na relaciji Esed Kadrić (SDA) – Narod i Pravda.

SDA je osvojila pet mandata u brčanskoj Skupštini i dio je vladajuće većine na čelu sa svojim predsjednikom – gradonačelnikom Esedom Kadrićem, dok je NiP sa dva osvojena mandata završio u opoziciji.

- Reklama -

Kadrić je jučer u intervjuu za magazin Stav.ba, na pitanje novinara “Zbog čega je političko djelovanje predstavnika Naroda i pravde i SBB-a usmjereno isključivo na slabljenje novoformiranog bloka i diskreditaciju Vas i SDA?”, kazao, između ostalog, da je “javna tajna da je NiP u Brčkom imao podršku srpske politike”.

  • Sa SBB-om smo imali dobru saradnju osam godina pa me iznenadilo da su htjeli poslije ovih izbora praviti vlast bez SDA, koju su, po njihovom priznanju, nama iza leđa dogovarali još u ljeto ove godine, a u isto vrijeme bili naši partneri u vlasti. NiP je i formirana da bi oslabila poziciju SDA u Brčkom. Javna je tajna da su imali svesrdnu podršku od određenih srpskih političkih predstavnika, a u postupku pregovora oko formiranja vlasti za svoje učešće nudili su da kandidat SNSD-a ponovo bude gradonačelnik Brčkog. Istina je da su htjeli, ali nisu umjeli. Mi smo napravili iskren i stabilan savez sa SBiH, SDP-om i nezavisnim poslanikom Alijom Denjagićem, što nas je u konačnici učinilo nezaobilaznim učesnicima parlamentarne većine u okviru koje smo izborili poziciju gradonačelnika – naveo je predsjednik SDA.

Demant NiP-a

NiP je danas Kadriću na ove navode odgovorio demantom, prozvavši magazin Stav neslužbenim glasnikom SDA.

  • Poznatim političkim i pomalo dosadnim spinovima Stranke demokratske akcije i gospodina Kadrića koji godinama obmanjuje javnost kako bi skrenuo pažnju sa gorućih problema u Brčko distriktu BiH sa kojim se građani susreću, vjerovatno u beznađu sopstvene iluzije da mora biti gradonačelnik Brčko distrikta po svaku cijenu, prodao je najkvalitetnije resore u Vladi Brčko distrikta BiH koji nose oko 60% budžeta, cca 150 miliona KM, kao i Kancelariju za borbu protiv korupcije, tako da su Srbi i Hrvati izabrali podobnog Bošnjaka – navedeno je iz ove stranke.

Mišljenja su da su “prva dva koraka koja je gradonačelnik Kadrić poduzeo u samo nekoliko dana svog djelovanja katastrofalna”.

  • Imenovali ste osobe za članove Vlade Brčko distrikta BiH protiv kojih je podignuta optužba za korupciju, iako Statut Brčko distrikta BiH nalaže da imenovani moraju biti moralni i etični građani, što dokazuje da ste nesposobni odabrati prave ljude za prave pozicije. Na prvoj sjednici Vlade ste nastavili lošu praksu angažovanja savremenih političkih robova po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima po kojima lica rade na crno, a također ste nastavili Vama najdražu praksu, usvajanje programa o raspodjeli grantova kako bi pokrili kupljene glasove u proteklim izborima kojima se hvalite – navodi se u demantu i dodaje:
  • Jasno nam je da nas optužuju zbog izvanrednog rezultata koji smo postigli za samo pet mjeseci postojanja i da nas prodaju pod krinkom srpske i hrvatske politike. Tačno je da smo mogli biti dio vlasti, ali nismo htjeli prodati ono za šta smo se zalagali u kampanji zbog jedne jedine fotelje ili nekoliko zaposlenih rođaka, kao što ste Vi to uradili.

Iz Naroda i Pravde Brčko distrikta BiH ističu da će dostojanstveno predstavljati svojih 2.500 glasača, pretežno Bošnjaka, a od gradonačelnika Kadrića traže “u najmanju ruku da se izvinite za iznesene neistine na naš račun ili da počnete izvoditi druge trikove, jer su ovi postali poprilično dosadni”.

  • Molimo Vas da provjerite šta se dešava sa operacionom salom u kojoj se zajedno sa pacijentima operišu i žohari, a vaš kadar SDA je na poziciji generalnog direktora već dugi niz godina. Da li Vas je gospodine Kadriću bar malo sramota što mislite da ste veći Bošnjak od nosioca najvećih ratnih priznanja, najhrabrijih boraca i sinova generala ARBiH i svih drugih Bošnjaka, a istovremeno članova Naroda i Pravde? I da, ostaćemo najveća prijetnja postojećem sistemu i na to smo ponosni – naglašeno je na kraju demanta.

Nakon ovoga se očekuje reakcija gradonačelnika i predsjednika SDA Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića.