More

  Žestoke optužbe Mladena Bosića: „Čović preko Dodika izaziva opštu krizu u državi, a sve kako bi…“

  Njihove stranke imaju partnerski odnos, a oni to tako i nazivaju

  Član Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH i visoki funkcioner SDS-a Mladen Bosić u intervjuu za TV1 komentirao je slične navode lidera HDZ-a i SNSD-a Dragana Čovića i Milorada Dodika.

  Zanimljivim se čini da je istu tvrdnju za opoziciju kod hrvatskog naroda iznio član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Prema Vašem mišljenju, jesu li to neki usaglašeni partnerski odnosi i teze između Dodika i Čovića?

  “Oni to ne kriju. Oni su prvorazredni politički partneri. Njihove stranke imaju partnerski odnos, a oni to tako i nazivaju. Taj partnerski odnos vrlo se često ogleda i u zastupanju interesa jednih i drugih. Ja to često osjetim i u Parlamentu BiH. Sad je pitanje šta je iza tog partnerstva.”

  Šta je, prema Vašem mišljenju, suštinski razlog ovog partnerstva?

  “Mislim da je to kod Čovića želja da se podigne politička klima unutar BiH da bi na sto došlo ono što oni nazivaju hrvatsko pitanje u BiH. Njemu Dodik, kao neko ko je zainteresovan za stalno podizanje političke temperature, jer je to način njegovog političkog funkcionisanja, odgovara. On na neki način misli da kroz Dodikovu krizu može doći do opće krize koja bi nametnula rješavanje toga pitanja. Vjerujem da je to Čovićev motiv.

  S druge strane, Dodikov motiv je da nađe negdje nekog partnera, jer je sam sebe doveo u izolaciju. Nažalost, doveo je u izolaciju i RS zbog svojih stavova. S druge strane, on na račun svojih stavova pokušava kod ekstremnijeg dijela političke populacije da dobije podršku preko medija koje kontroliše na razne načine, prije svega RTRS, kao javni servis. Ima moćna propagandna sredstva.

  To je grupa koja ima interes da je politička kriza u BiH još dublja nego što je sada. Mi vidimo sada najave da će ta kriza tek biti poslije izbora i vidimo prijetnje da će čitava BiH biti slučaj kao što je to Mostar. Ubrzavaju se stvari, možda čak i prije vremena, jer je oktobar iduće godine daleko. Ali, da takva politika homogenizuje narod iza narodnih lidera, znači iza Dragana Čovića, u ovom slučaju hrvatski narod, to je evidentno. Niko neće pitati o bilo kakvom kriminalu, niko neće pitati o bilo kakvim problemima u radu privrede, ako se to pitanje izbora uzdigne dovoljno visoko na političkoj sceni”, kazao je Bosić za TV1.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = three