More

  Zenički rudari stupili u štrajk glađu

  Rudari su vlastima dali rok tri dana da riješe njihove probleme, a zaprijetili su i samospaljivanjem.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Zbog nemogućnosti odlaska u penziju, u trodnevni štrajk glađu stupila su 44 rudara rudnika “Stara jama” u Zenici.

  Vlastima su dali rok tri dana da riješe njihove probleme. Zaprijetili su i samospaljivanjem.

  Vlada Federacije ranije je rudarima obećala da će do kraja 2017. riješiti pitanje njihovog penzionisanja.

  Okupljeni ispred Doma rudara kažu da neće odustati od zahtjeva.

  “Krećemo u štrajk glađu u Domu rudara. Imaju rok do 12 sati da nam uplate sve doprinose za PIO i MIO. Ako to ne urade, mi ćemo zapaliti ovu zgradu, a mi ćemo biti u njoj”, istakao je predstavnik rudara.

  “Ovo je bruka i sramota. Varaju nas kao malu djecu. Govore: ‘Dođi sutra…’ Ne znam šta ćemo uraditi”, kaže jedan od okupljenih rudara.

  Podrška radnika Željezare

  Ministar energetike i rudarstva Federacije BiH rekao je da problem rudara ne može biti riješen u sljedeća tri dana jer je sjednica Vlade zakazana za sljedeću sedmicu.

  “Što se tiče zahtjeva tih 44, mi smo obradili po našem sistemu, poslali na mišljenja Ministarstvu pravde i finansija i Uredu za zakonodavstvo. Onog trenutka kada dobijemo povratnu informaciju prijedlog ide na Vladu i Vlada će iz fonda koji smo osnovali uvezati staž za tih 44, kao što smo i obećali. Ali, ovog puta sljedeća adresa je generalni direktor Elektroprivrede, g. Jašarević. On je direktor društva koje je odgovorno da uvezuje staž, da ljude šalje u penziju”, izjavio je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH.

  Rudare su podržali i radnici Željezare Zenica, koji već danima traže od Vlade Federacije BiH, u čijem je Željezara stopostotnom vlasništvu, da riješe status radnika i tog zeničkog preduzeća.

  Iz Vlade je objavljeno da je izdvojeno više od milion konvertibilnih maraka za uvezivanje radnog staža i rješavanje problema Željezare.

  Ministar Džindić pozvao je radnike da ne štrajkuju i ne blokiraju magistralne puteve jer time, kako je naveo, šalju lošu poruku budućim investitorima. Podsjetio je i da je Željezara Zenica u suštini “jedno privredno društvo koje se bavi ugostiteljskom djelatnošću, odnosno radi na ishrani radnika ArcellorMittala i još nekoliko kompanija koje posluju u krugu Željezare Zenica”.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four × 5 =