More

  Zdravstveni centar Brčko: Saopćenje povodom optužnice

  Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv dr Nihada Šibonjića zbog sumnje da je zaključivanjem i izvršenjem nezakonitih ugovora o volontiranju u Javnoj zdravstvenoj ustanovi “Zdravstveni centar Brčko” zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja direktora.

  - Advertisement -

  Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine oglasilo se tokom srijede saopćenjem za javnost pod naslovom “Korupcija u zdravstvu: Direktor JZU [Javna zdravstvena ustanova] Zdravstveni centar Brčko optužen za zloupotrebu položaja”, te je u četvrtak objavilo optužnicu protiv Nihada Šibonjića i pravne osobe JZU “Zdravstveni centar Brčko”.

  Menadžment JZU “Zdravstveni centar Brčko” zbog novonastale situacije u četvrtak se oglasio saopćenjem za javnost.

  Zbog velikog broja zainteresovanih lica za stručno osposobljavanje kako bi mogli polagati stručni ispit, pored mogućnosti javnog poziva menadžment se odlučio da realizuje i još jednu mogućnost stručnog osposobljavanja u Ustanovi na način da zainteresirana lica lično podnose molbu, ista se odobri, zatim potpiše ugovor o stručnom osposobljavanju, gdje su strane upoznate o pravima i obavezama.

  Ovaj model se uzeo iz razloga što se najčešće koristi u širem okruženju.

  Novonastala situacija dovela je javnost u zabludu, da je neko prisvajao sebi novac, što nije istina, naprotiv, novac je išao u prihodovnu stranu Javne zdravstvene ustanove Zdravstveni centar Brčko Brčko distrikt BiH.

  Moramo istaći da niko nije imao ličnu korist već samo prihod našoj ustanovi od stručnih osposobljavanja koja smo omogućili, na lični zahtjev, zainteresiranim licima.

  Praksu stručnog osposobljavanja putem molbe u našoj ustanovi smo prekinuli nakon inspekcijskog nadzora gdje smo samo dobili preporuke bez prekršaja.

  Naša ustanova, u tom periodu i u prethodnom, ali i dalje pruža mogućnost obavljanje volonterskog staža ali isključivo putem javnog poziva.

  Također i dalje imamo pritisak javnosti za stručno osposobljavanje na lični zahtjev kako naših građana iz Brčko distrikta BiH kao i okruženja, koji iz svojih razloga ne mogu čekati javni poziv.

  Sva zainteresirana lica koja su podnijela zahtjev i potpisali ugovor o stručnom osposobljavanju, te plaćali nadoknadu Ustanovi su imali mogućnost da čekaju javni poziv, međutim oni su dobrovoljno i lično podnosili molbe da obave praksu u našoj ustanovi i da to plate, jer su imali interes da polažu stručni ispit.

  Apelujemo na građane, institucije, pojedince da se suzdrže iznošenja neistinitih činjenica, da nikoga ne osuđuju prije okončanja pravnog procesa tj. presude.

  Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

  Menadžment JZU Zdravstveni centar Brčko i ovom prilikom želi da istakne da ima puno povjerenje u pravosudne institucije“, navedeno je u saopćenju.

  Optužnica

  Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv dr Nihada Šibonjića zbog sumnje da je zaključivanjem i izvršenjem nezakonitih ugovora o volontiranju u Javnoj zdravstvenoj ustanovi “Zdravstveni centar Brčko” zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja direktora.

  Šibonjić je optužen da je prije dvije godine suprotno propisima o radu zaključio više desetina ugovora o obavljanju volonterske prakse uz obavezu volontera da plaćaju naknadu Zdravstvenom centru, čime je toj ustanovi protivzakonito pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 20.000,00 konvertibilnih maraka, saopćeno je u srijedu iz Tužilaštva.

  Pored toga, Tužilaštvo Distrikta je istom optužnicom pokrenulo postupak utvrđivanja odgovornosti ove javne ustanove, kao pravne osobe, koja je raspolagala protivpravnom imovinskom koristi pribavljenom izvršenjem krivičnog djela.

  “Optuženom Nihadu Šibonjiću stavlja se na teret da je bez pravnog osnova i suprotno procedurama zaključio blizu 40 ugovora o obavljanju volonterske prakse, na osnovu kojih je od doktora medicine i drugih medicinskih radnika bez prethodnog radnog iskustva naplaćivao mjesečnu naknadu u iznosu od po 200,00 KM. Istragom je utvrđeno da je, pozivajući se na takve ugovore, ova zdravstena ustanova volonterima na praksi mjesečno ispostavljala račune naplativši od svakog volontera pojedinačno i do 1.200,00 KM. Na ovaj način postupljeno je suprotno odredbama Zakona o radu, te Pravilnika o zapošljavanju i Pravilnika o radnim odnosima ove ustanove”, navedeno je u optužnici uz preciziranje prekršenih odredbi.

  Šibonjić je, kao tadašnji direktor Javne zdravstvene ustanove, postupajući u ime i u korist te pravne osobe, iskoristio svoja službena ovlaštenja da drugom pribavi imovinsku korist, drugom nanese kakvu štetu i teže povrijedi prava drugog, zaključuje se u ovom optužnom aktu Tužilaštva Distrikta.

  S tim u vezi, on je kao odgovorna osoba u Brčko distriktu optužen za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, dok je pravna osoba koju je zastupao označena odgovornom za isto djelo.

  Podizanjem optužnice u ovom slučaju Tužilaštvo je zatražilo da se od Zdravstvenog centra oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u ukupnom iznosu od 23.200,00 KM.

  Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Distrikta, optužnica je u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđena.

  Za teži oblik krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, koje Tužilaštvo stavlja na teret prvooptuženom, propisana je kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − four = 6