Zdravstveni centar Brčko: Jedno sumnjivo bolovanje istražuje Policija

Foto: Otisak.ba / Arhiva

Zamjenik direktora Javne zdravstvene ustanove Zdravstveni centar Brčko i direktor brčanskog Doma zdravlja, Borislav Đulabić, otkrio je 21. aprila u video emisiji uživo “Građani pitaju”, u produkciji Informativnog portala Otisak.ba, kako Policija istražuje jedno sumnjivo bolovanje u ovoj ustanovi.

“U ovom trenutku, što se tiče JZU, meni koliko je poznato, postoji samo jedno sumnjivo bolovanje, o kojem je obaviještena i Policija, tako da se istražuje. Ovo drugo sve je, da kažem, u nekakvim nesumnjivim okolnostima”, odgovorio je on na pitanje građanina “Koliki je broj medicinskog osoblja na opravdanom i neopravdanom bolovanju i kako će biti sankcionisani?”.

On je kazao da problem bolovanja nije čak izražen ni u intenzitetu kakav je to u uobičajeno vrijeme.

“Nažalost, mi nemamo kao poslodavac mandat provjeravanja nekakvog bolovanja. To je na Fondu zdravstvenog osiguranja, ali kao i svaki poslodavac, znate u nekom trenutku, ako mi sjedimo i razgovaramo, i za par sati čujete da je taj s kim ste razgovarali otišao na bolovanje, normalno da pitate šta je, u čemu je problem. Teoretski, čovjek se mogao razboljeti, mogao je uganuti nogu, mogao je, ne daj Bože, nekakvu renalnu koliku dobiti, bilo šta. Ali, obično propitujete jesu li sve stvari koje se urađene, urađene u skadu sa Pravilnikom o ostvarivanju prava na privremenu spriječenost za rad”, naveo je Đulabić.

Iz brčanske Policije jučer su odgovorili na upit Otiska od 25. aprila, a koji se tiče istrage jednog sumnjivog bolovanja u Zdravstvenom centru Brčko.

“Obavještavamo Vas da Policija Brčko distrikta BiH provodi istražne radnje u cilju utvrđivanja osnova sumnje o počinjenju krivičnog djela u slučaju otvaranja bolovanja jednom uposleniku JZU Brčko. Istražne radnje se provode pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH i u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske”, navedeno je.

Novinar: Adis Mujdanović