More

  Zbog štrajka branilaca u Brčkom: Ubice Edina Zejćirovića bez advokata

  spot_imgspot_img

  Zbog štrajka advokata u Brčko distriktu, koje su podržale kolege iz cijele BiH, u odbranu Suvada Djedovića, Suana Halilovića, Nihada Hukića i Samida Šabanovića, koji su pritvoreni zbog otmice i monstruoznog ubistva Edina Zejćirovića, uključena je Kancelarija za besplatnu pravnu pomoć.

  Moguća žalba

  – To je tačno i ne samo u tom predmetu nego i u drugim predmetima gdje je bilo potrebno prisustvo branilaca, angažirana je Kancelarija za besplatnu pravnu pomoć Brčko distrikta – kazao nam je Samir Beganović, portparol Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

  Ostaje da se vidi kakve će pravne posljedice uslijediti. Ubice Zejćirovića mogle bi se žaliti da im je uskraćeno pravo na odbranu, jer nisu mogli odabrati branioca. Predmet bi, u tom slučaju, mogao i pasti, što bi dodatno uznemirilo porodicu ubijenog Zejćirovića i stvorilo ogorčenje građana.

  Jezivi snimak

  Stravičan slučaj desio se 17. novembra, kad je četvorka otela Zejćirovića i, nakon mučenja i sadističkog iživljavanja, ubila ga u rejonu Vučilovca.

  Ubice je otkrio monstruozni videosnimak koji su snimili tokom mučenja nesretnog Zejćirovića. Na snimku se čuje kako jedan od ubica govori mladiću: “Ho’š kod žene moje, ha? Ho’š kod moje žene? Javio se ti njoj da vidiš treba li joj šta…”

  Ove riječi, koje je izgovorio jedan od ubica, jasno ukazuju da bi motiv mogla biti bezobzirna osveta zbog ljubomore. Na horor snimku prikazano je i maltretiranje te batinanje nesretnog mladića, uz teške uvrede i psovke. Kao motiv  za zločin spominjalo se i navodno dugovanje od 2.000 KM.

  Dobili presudu

  Brčanski advokat Milenko Marjanović potvrdio nam je da bi štrajk advokata uskoro mogao biti prekinut, jer je Apelacioni sud Brčko distrikta donio presudu u njihovu korist.

  – Kancelarija za pravnu pomoć učestvuje u obaveznim odbranama u krivičnim postupcima i kad privatni advokati rade, to nije ništa novo. Skoro 2.000 advokata iz BiHod aprila  je u obustavi rada pred sudovima u Brčkom. Apelacioni sud Brčko distrikta donio je prije dva dana presudu da je odredba kojom smo uvučeni u fiskalizaciju, suprotna odredbama Statuta Brčko distrikta tako da otpada razlog za našu obustavu i počinjemo s radom. Očekujem da će to biti nekad poslije Nove godine – kaže Marjanović.

  Autor: B. Cerić
  Izvor: Avaz.ba (24.12.2019)

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  66 + = seventy

  Čitano

  Povezani članci