More

  Zbog političke krize OSCE u Bosnu i Hercegovinu šalje veću misiju

  Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) jučer je objavio da se priprema za raspoređivanje Izborne posmatračke misije za predstojeće opće izbore u Bosni i Hercegovini.

  “Zbog političkih problema koji prate ovogodišnje izbore u Bosni i Hercegovini, misija OSCE-a je velika”, navode iz ove organizacije.

  Prema OSCE-u, posmatrači će pomno pratiti sve aspekte izbora, uključujući registraciju birača, kampanju, društvene mreže, izbornu administraciju na svim nivoima, zakonodavstvo u vezi sa izborima i njegovu implementaciju, medijsko praćenje i rješavanje izbornih sporova. Osim toga, oni će ocijeniti implementaciju prethodnih izbornih preporuka ODIHR-a.

  U okviru misije, OSCE će procijeniti jesu li izbori u skladu sa međunarodnim standardima i obavezama za demokratske izbore, kao i nacionalnim zakonima. Prema Evropskoj misliji za sigurnost i saradnju, proces posmatranja uključuje sastanke sa predstavnicima državnih organa i političkih partija, civilnog društva, medija i međunarodne zajednice.

  Prema OSCE-u, u okviru njihovog posmatranja otvaranja biračkih mjesta, glasanja, brojanja glasačkih listića i tabele rezultata na dan izbora, misija ODIHR-a će sarađivati ​​sa delegacijama Parlamentarne skupštine OSCE-a, Vijeća Evropske parlamentarne skupštine (PACE), Evropskog parlamenta  i Parlamentarne skupštine NATO-a.

  OSCE je najavio da će njegovu misiju za posmatranje izbora predvoditi ambasador Peter Tejler, a sastoji se od 13 međunarodnih eksperata sa sjedištem u Sarajevu i 24 profesionalna posmatrača, koji će od 31. augusta biti raspoređeni po cijeloj zemlji nakon zvaničnog poziva nacionalne vlasti i misiju za procjenu potreba koja je sprovedena u junu ove godine. ODIHR također planira angažirati 300 posmatrača na kraći period, koji će stići nekoliko dana prije izbora.

  Politička kriza u BiH i međunarodna nervoza izazvana ratom u Ukrajini mogli bi značiti da OSCE i njegova izborna posmatračka misija imaju ogroman zadatak kada je u pitanju posmatranje politički turbulentnih izbora u našoj zemlji i njihova zaštita od manipulacija i drugih zlonamjernih namjere.

  Politicki.ba//Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight + one =

  Čitano

  Povezani članci