More

  Završna riječ odbrane u predmetu protiv dr Ferhate Šećerbegović

  Piše: Adis Mujdanović

  Advokat iz Brčkog Osman Mulahalilović iznio je u četvrtak pred Osnovnim sudom ovog grada završnu riječ odbrane u predmetu protiv dr Ferhate Šećerbegović.

  Nju optužnica tereti da je, kao liječnica na Odjelu pedijatrije brčanske Bolnice, počinila krivično djelo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nesavjesnog liječenja trogodišnje Nejle Bajrić, koja je u decembru 2014. godine umrla u sanitetskom vozilu tokom transporta iz Bolnice u Brčkom prema Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli.

  Mulahalilović: Ljekari imaju pravo na svoje mišljenje

  Mulahalilović je u završnoj riječi potencirao na tome da se ne radi o očito neprikladnom načinu liječenja i nesavjesnom liječenju.

  „Zato sam iznio 12 razloga. Pored onog što je dr Samra Karamujić odredila, dr Šećerbegović je odredila, dakle, pregled kod ORL-a (otorinolaringologa). Zatim je dr propisala i uvela novi antibiotik. Zatim, nije odustala ni od jedne pretrage i terapije koju je odredila dr Karamujić. Konsultovala se sa vizitom. Ostala dva sata nakon radnog vremena da napravi otpusnu dokumentaciju, odnosno dokumentaciju za Tuzlu“, naveo je on u izjavi za Otisak.ba.

  „Ukoliko bi se ljekari ovako pojavljivali na sudu, zato što iznose svoje mišljenje, nalaze, iznose svoje mišljenje da se liječi u ovom ili u onom pravcu, onda bismo imalo stalno ljekare na sudu, a niko se ne bi htio baviti ljekarskom profesijom. Svi bi bježali od ovog posla jer bi se bojali da ne završe na sudu. Sudije imaju pravo na mišljenje, tužitelji imaju pravo na mišljenje, advokati imaju pravo na mišljenje, i ljekari imaju pravo na svoje mišljenje u obavljanju liječničke prakse“, naglasio je Mulahalilović.

  Ajanović: Odbrana nije dovela u pitanje navode optužnice

  Završnu riječ odbrane za Otisak je komentirao zastupnik porodice Bajrić u ovom predmetu, advokat iz Tuzle Mirnes Ajanović.

  „Odbrana optužene nije dovela u pitanje nalaz sudskih vještaka Tužilaštva (Brčko distrikta) kojim je jasno utvrđeno da je evidentna greška liječnika, odnosno nesavjesno liječenje i očito neprikladno liječenje, zbog okolnosti da dijete prilikom transporta u Tuzlu nije u vozilu imalo zdravstvenog radnika koji bi bio u stanju pomoći djetetu da može preživjeti do dolaska na UKC Tuzla. Okolnosti da se dijete 15 minuta prije dolaska na UKC Tuzla ugušilo zbog sekreta u plućima, da ni branitelj ne spori da je optužena donijela odluku o načinu transporta djeteta, dokazuju direktnu odgovornost optužene u ovoj situaciji u odnosu na nalaz sudskih vještaka“, kazao je on.

  Istakao je da je apsurdna teza Mulahalilovića da ljekar ne može odgovarati za svoje mišljenje.

  „Krivična norma u ovom slučaju definiše da je ljekar odgovoran ako nije poduzeo sve potrebne mjere u cilju adekvatnog liječenja. A ovdje je to, prema izvedenim materijalnim dokazima, nalazima sudskih vještaka i svjedocima, po mom mišljenju, evidentno. Iz ovih svih razloga smatram da odbrana u svojoj završnoj riječi nije dovela u pitanje navode optužnice i da bi sudija trebao biti dužan da na osnovu svih izvedenih dokaza oglasi optuženu krivom za djelo koje joj se stavlja na teret optužnicom, a kako bi sutra svi mi imali mogućnost da zbog pogrešnog i lošeg mišljenja ljekara ne dođemo u ovakvu situaciju tragedije kao što su Nejlini roditelji“, zaključio je Ajanović.

  Izricanje presude u ovom predmetu zakazano je za ponedjeljak, 2. jula u 14 sati.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × three =

  Čitano

  Povezani članci