Završena 31. i započeta 32. redovna sjednica Skupštine

  [Ustupljeno Otisku]

  U nastavku 31. redovne sjednice održane u srijedu, 18. jula 2018. godine, Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH) usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u organima javne uprave u prvom čitanju.

  Poslanici su dali saglasnost na odluke o izmjenama i dopunama Statuta i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih mjesta Javnog preduzeća “Putevi Brčko“.

  Razmatrano je više informacija među kojima je najviše pažnje posvećeno Informaciji o izgubljenim sudskim sporovima Brčko distrikta BiH od 2012. do 2016. godine na prijedlog poslanika Željka Antića.

  Ilinka Gavrić, glavna pravobraniteljica Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH rekla je da je u ovom periodu po pravosnažnim sudskim presudama iz budžeta Brčko distrikta isplaćeno 10,4 miliona konvertibilnih maraka (KM) od čega se najveći dio, preko 70 posto odnosi na isplate na ime utvrđivanja naknada za eksproprisane nekretnine u predmetima eksproprijacije radi realizacije projekta zaobilaznice.

  Značajna stavka su isplate u sudskim sporovima vođenim po tužbama radi isplate na ime razlika plata u iznosu od oko milion KM kao i isplate na osnovu naknade šteta po raznim osnovama.

  Zaključkom donesenim nakon razmatranja ove informacije Skupština je zadužila Pravobranilaštvo Brčko distrikta BiH da u roku od 60 dana sačini i Skupštini dostavi cjelokupnu analizu izgubljenih sudskih sporova s podacima i sugestijama šta je konkretno potrebno izmijeniti u zakonskim propisima s ciljem zaštite interesa Brčko distrikta BiH i podizanja odgovornosti nadležnih institucija.

  Poslanici su razmatrali i Informaciju o praćenju realizacije mjera iz revidiranog Akcionog plana za Skupštinu za unapređenje njene uloge u kontekstu EU (Evropska unija) integracija, dok je razmatranje Informacije o realizaciji kapitalnih projekata i Informacije o realizaciji skupštinskih zaključaka odloženo za naredno zasjedanje.

  Nakon 31. sjednice, poslanici su započeli 32. redovnu sjednicu na kojoj su u prvom čitanju usvojili Nacrt zakona o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima.

  Po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o visini stope zatezne kamate s ciljem otklanjanja nelogičnosti u vezi s obračunom zatezne kamate i usklađivanja s regulativom u entitetima BiH.

  Jedna od ključnih odredbi ovog zakona je da iznos zatezne kamate za ukupno razdoblje za koje se računa zatezna kamata ni u kojem slučaju ne može preći iznos glavnog duga.

  Nakon otvaranja rasprave o Nacrtu zakona o advokatskoj djelatnosti u Brčko distriktu BiH sjednica je prekinuta a njen nastavak zakazan je za 25. juli 2018. godine, saopćeno je u četvrtak iz Skupštine.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighteen ÷ = six