More

  Završena 25. i 26. redovna sjednica Skupštine

  Otisak.ba donosi izvještaj sa ovih sjednica.

  - Advertisement -

  U srijedu navečer završena je 26. redovna, a ranije tog dana i 25. redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, javlja Otisak.ba, koji donosi izvještaj sa ovih sjednica.

  U nastavku 25. redovne sjednice poslanici su dali saglasnost na Odluku o usvajanju Cjenovnika usluga parkiranja.

  Zakoni u prvom i drugom čitanju

  Nakon poslaničkih pitanja i odgovora, kojima je započela 26. redovna sjednica, razmatrani su i u prvom čitanju usvojeni Nacrt zakona o kancelariji za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije i Nacrt zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju.

  Različita viđenja poslanika o statusu kancelarije za prevenciju korupcije koja je Nacrtom zakona definisana kao samostalna i nezavisna institucija, zahtjevi za preciznije definisanje djelokruga njenog rada, kao i pooštravanja kaznenih odredbi u Nacrtu zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju bit će rješavana kroz amandmane prilikom razmatranja ovih zakona u drugom čitanju.

  Osim ovih zakona, poslanici su u prvom čitanju usvojili i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnoj upravi, dok su u drugom čitanju usvojeni nacrti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima.

  Zbog brojnih amandmana odloženo je razmatranje i usvajanje nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj i Zakona o socijalnoj zaštiti u drugom čitanju.

  Javna rasprava o Zakonu o visokom obrazovanju

  Doneseno je i više odluka, među kojima Odluka o održavanju javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

  Prema ovoj odluci, javna rasprava će biti održana 5. marta u 11 sati u skupštinskoj sali za plenarna zasjedanja, a za njeno sprovođenje zadužena je Komisija za obrazovanje, sport, kulturu i saradnju s vjerskim zajednicama i podrška Vlade Brčko distrikta.

  Poslanici su donijeli i Odluku o utvrđivanju neradnih dana u vrijeme nastupajućih značajnih vjerskih praznika za period od aprila ove godine do januara 2019. godine.

  Nakon razmatranja Prijedloga odluke o imenovanju jednog od dva predložena kandidata za zamjenika šefa Policije, poslanici su dali saglasnost za imenovanje Senada Jašarevića kao prvorangiranog kandidata.

  Osnivanje javne apoteke

  Razmatran je i usvojen Finansijski plan Javne zdravstvene ustanove (JZU) Zdravstveni centar Brčko uz zaključak da ova zdravstvena ustanova u roku od petnaest dana Komisiji za budžet dostavi finansijsku procjenu za osnivanje i početak rada javne apoteke u okviru JZU, kako bi ista bila uvrštena u Budžet za 2018. godinu.

  Izvještaj o radu Nadzornog odbora JZU Zdravstveni centar Brčko usvojen je uz zaključak da se preporuke i zaključci vezani za ovaj izvještaj dostave Fondu zdravstvenog osiguranja.

  Usvojen je i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Fonda zdravstvenog osiguranja, dok je razmatranje Informacije o uslovima funkcionisanja JZU Zdravstveni centar Brčko odloženo za narednu sjednicu Skupštine, koja bi trebala biti održana za dvije sedmice.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  5 ÷ one =