More

  Završen skup u Banjoj Luci: Poslane poruke da se neće prihvatiti odluke visokog predstavnika

  Na današnjem skupu kojeg je na Trgu Krajine u Banjoj Luci organizirala Boračka organizacija Republike Srpske (BORS), prisustvovalo je, prema procjeni policije, između 16.000 do 18.000 ljudi.

  U publici su se mogli vidjeti predstavnici vladajuće koalicije u tom bh. entitetu.

  Kako smo pisali, na skupu su iznesene mnoge skandalozne poruke, a čak je prijećeno smrću visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

  Prisutnima se obratio i komandant zloglasne jedinice “Vukovi s Drine” Milan Jolović. Predstavnici boračkih organizacija, akademske zajednice i nevladinih organizacija Republike Srpske redom su se obraćali na mitingu.

  Na stradanje i ogromnu ljudsku patnju, gleda se jednostrano i pristrasno, ustvrdio je Slobodan Brdar iz Udruženja penzionera RS-a prilikom obraćanja.

  “Posebno nametanje odluka ima dalekosežne posljedice za srpski narod. Kao i što smo tada (u ratu) znali da ne postoji sila veća od naše slobode, tako i danas njihova sila nema utjecaj na ovaj narod”, kazao je Brdar.

  Naveo je kako je “srpski narod ustao protiv pokušaja međunarodne zajednice da mijenja ustavno-pravni poredak RS-a”.

  “BORS RS odlučila je da organizuje današnji narod skup pod nazivom ‘Sloboda’ da bi zajedno poručli – ne igrajte se sa institucijama koje je ovaj narod stvorio i odbranio”, dodao je Brdar.

  U govoru je istakao kako je “srpski narod u borbi za slobodu pobijedio” te da zbog toga taj narod i “sada zna da danas na Trgu Krajine brane istinu, Republiku i slobodu”.

  “Danas šaljemo poruku da ćemo zajedno ustati protiv svakoga ko se usudi ustati na RS – branit ćemo otadžbinu kao što smo je branili u otadžbinskom ratu”, kazao je Brdar.

  Inače, SDS i PDP uskratili su svoju podršku jer vide skup kao zloupotrebu boraca, kategoriju koju su samo podijelili predstavnici vladajućih partija.

  Na skupu se obratio predsjednik glavnog odbora Udruženja RVI RS-a Marko Milošević.

  “Danas smo ovdje da kažemo NE lažnim predstavnicima međunarodne zajednice i da im poručimo da im ne vjerujemo, da pošaljemo jasnu poruku da ne prihvatamo unitarnu BiH. Nismo mi tu da spašavamo vlast. Mi smo tu došli kao čestiti borci protiv otimanja imovine RS-a. Zalažemo se za izvorni Dejtonski sporazum. Tuđe nam ne treba. Danas smo se ovdje okupili da sačuvamo nasu RS”, kazao je Milošević.

  Naveo je kako političkim predstavnicima druga dva naroda poručuju da mogu živjeti u miru pod uslovima pune ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja te da borba za RS nije završena.

  Milan Jolović, ratni komandant Vukova sa Drine kazao je kako su došli da podsjete da su Srbi prije rata bili katastarski većinski “vlasnici zemlje u BiH”.

  “Preko 80 nadležnosti je oduzeto RS-u u proteklih 20 godina. Mi smo se radi suživota još u Dejtonu odrekli mnogo toga. Upozoravamo na opasnost od odluka koje od RS-a žele napraviti praznu ljušturu. To dovodi do destabilizacije cijelog regiona. Mi znamo šta je rat i zato smo protiv zveckanja oružjem, ali to ne znači da ćemo dopustiti da se oduzimaju kapaciteti RS-a”, istakao je Jolović.

  Jolović je naveo kako je smanjena autonomija RS-a u BiH odlukama visokih predstavnika. Pozivao je na jedinstvo svih političkih subjekata, udruženja i građana na očuvanju Dejtonskog sporazuma.

  Za kraj obraćanja istakao je da je potrebno prebrojati se i “poručiti Sarajevu koliko ima onih koji bi RS ponovno branili”.

  “U ovim teškim danima za naš narod pokažimo mirnoću i dostojanstvo kako i priliči srpskom kao starom evropskom narodu. Naša vjekovna borba za slobodu bila je slična raspeću našeg gospoda Isusa Hrista. Danas smo svi zajedno na ovom narodnom skupu gdje iskazujemo nezadovoljstvo odlukama predstavnika međunarodne zajednice. Ono se odnosi na zabranu raspolaganja imovinom države BiH. Za našu imovinu živote je dalo preko 23.000 boraca a 45.000 dijelove tijela i krv”, kazao je Radovan Lukić, dekan Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

  Zahvalio se boračkim organizacijama koje “čuvaju Drinu”. Vojska Republike Srpske opisana je kao “herojska” a istaknuto je da samo srpski narod u zajedništvu može pobijediti svakoga.

  Klix.ba/Otisak

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty two + = 49