Završen projekat “Unapređenje kapaciteta UIO BiH”: Spremni novi zakoni o PDV-u i akcizama

  Wigemark je istakao da je usklađivanje propisa važno za sve građane ove države i ekonomske aktere kako bi bili sigurni da postoji sistem prikupljanja indirektnih poreza bez mogućnosti za korupciju i utaju.

  Foto: AA

  Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine danas je u Banjaluci organizovala obilježavanje zavšetka Twinning projekta koji finansira Evropska unija “Unapređenje kapaciteta UIO BIH”, javlja Anadolu Agency (AA).

  Kroz ovaj projekat koji je trajao dvije godine pružena je značajna pomoć UIO BIH. Ovaj projekat finansira Evropska unija u iznosu od milion eura iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2014), a provodi ga Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj (AEI) iz Austrije.

  Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, rekao je da su Austrija, Slovenija i Hrvatska pružile podršku UIO BIH za poboljšanje efikasnosti i u usklađivanju s propisima i najboljom praksom EU u oblasti carine i poreza.

  “U okviru ovog projekta je pripremljen novi set zakona koji se odnosi na indirektne poreze i procedure carinjenja. Ovo je izuzetno važno za sve građane ove države i sve ekonomske aktere kako bi bili sigurni da postoji sistem prikupljanja indirektih poreza u okviru koga neće biti ostavljena mogućnost za korupciju i utaju poreza i da se porezi prikupljaju i koriste na pravilan način”, rekao je Wigemark i dodao da EU podržava UIO BiH od samog osnivanja 2004. godine te da smatra da je to uspješan primjer insititucije na državnom nivou koja je na koristi svim građanima u BiH.

  Prema njegovim riječima, porezi nisu popularni ni u jednoj držvi zbog čega je važno imati transparentan i efikasan sistem.

  “Ono što je jako važno jeste imati najnoviju i najmoderniju opremu koja uključuje nove računare, softvere i druga elektronska sredstva i mi ćemo nastaviti da radimo s UIO kako bismo pružili podršku u omogućavanju najboljih sredstava i opreme za provođenje novih politika”, kazao je Wigemark i dodao da će nova pravila i procedure pomoći BiH na putu ka EU.

  Miro Džakula, direktor UIO BiH, rekao je da su u Twinning projektu završeni prednacrti zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji je usklađen s direktivama Evropske komisije, pravilnik o primjeni zakona o PDV-u i zakon o akcizama.

  “Radili smo na određenim strategijama i na zadovoljstvo predstavnika Evropske komisije učinili velik napor da bi mogli BIH ponuditi nova zakonska rješenja usklađena s evropskim zakonodavstvom što je i jedna od zadaća BiH kada je u pitanju pristupanje EU”, rekao je Džakula.

  Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da prednacrt zakona o PDV-u predviđa jedinstvenu stopu PDV-a od 17 posto, a da je na parlamentu BiH da vrši izmjene ili prijedloge tih zakona.

  “Mi u UIO smatramo da je ekonomski za BiH najprihvatljivije i da je ekonomski za BiH najbolja opcija da porezna stopa ostane 17 posto i potpuno je primjerena državi kao što je BiH na ovom stupnju njezinog ekonomskog razvitka”, kazao je Džakula.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six + two =