More

  Zatvaraju se škole i umiru čitava sela

  Vlada Republike Srpske treba da odluči koliko od 89 škola, koje ne ispunjavaju uslove za rad u smislu adekvatnog broja đaka, bit će ugašeno.

  - Advertisement -

  Vlada Republike Srpske treba da odluči koliko od 89 škola, koje ne ispunjavaju uslove za rad u smislu adekvatnog broja đaka, bit će ugašeno. Za to vrijeme roditelji koji su primorani voziti svoju djecu kilometrima dalje u školu, svjedoče da zatvaranjem škola, umiru i sela.

  Konotari na Platou Manjače gotovo su pusti. Graja djece odavno se ne čuje u ovom selu. Stanislav Simić je jedan od rijetkih oženjenih, porodičnih ljudi s djecom. Sina vozi u školu svaki dan u susjedno selo jer je lokalna škola zatvorena zbog nedostatka đaka.

  “Ili bi morao mijenjati sredinu ili dijete moram voziti u školu. Kako vrijeme odmiče tako se selo zatvara”, kaže Stanislav.

  “Ja sam u ovom selu kao portir”, priča za N1 sjećajući se kako je u seoskoj Osnovnoj školi Petar Kočić nekad bilo. Svaki od prva četiri razreda kada je Stanislav išao u školu imao je po četiri odjeljenja od 20-ak đaka. Sada vjeruje da je ostankom u selu napravio životnu grešku.

  “Nema uslova za život. Vezati djecu za život ovdje je moja životna greška. Ne bih da je i oni naprave. Jedno vrijeme je bilo stanovništva”, otkriva on.

  Pust i zaključan je objekat škole Petar Kočić u Konotarima. Jedino stara obavještenja iz 2014. podsjećaju da su ovdje nekad boravila djeca. Podsjećaju i preostali stanovnici.

  “Nema sad, a bila su dva odjeljenja. Tu je narod živio, a kad je škola zatvoren od toga nema ništa. Nema naroda kad nema škola? Pa nema, pod milim Bogom”, dodaje Željko Zvonar, neženja iz Konotara.

  Vlada će razmatrati da li je potrebno ugasiti 26 centralnih osnovnih škola, 28 devetorazrednih i 35 petorazrednih područnih odjeljenja zbog toga što je u njima upisan mali broj đaka. U Sindikatu su svjesni da će dio od 89 škola biti zatvoreno. Racionalizacijom školske mreže pokušaće ipak izaći u susret đacima, kažu u entitetskom Ministarstvu.

  Više na ovom linku.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × 10 =