More

  Zastupniku u Skupštini Ćazimu Dačaju produžen pritvor za dva mjeseca

  spot_imgspot_img

  Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko Distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor Ćazimu Dačaju, zastupniku u Skupštini Distrikta osumnjičenom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u vezi s dodjelama grantova udruženjima građana tokom zadnjih pet godina. Pritvor osumnjičenom, koji mu je određen prije mjesec dana, produžen je za još dva mjeseca zbog opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak.

  Tužilaštvo vodi istragu protiv Ćazima Dačaja zbog sumnje da je u periodu od 2015. do 2020. godine, kao zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH, iskoristio službeni položaj s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist. Sumnja se da je ovaj skupštinski zastupnik pojedinim udruženjima građana omogućio da dobiju grantove za rad, pri čemu je polovinu tog novca zahtijevao i primio za sebe pribavivši protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje stotinu šezdeset hiljada KM.

  Prije isteka jednomjesečnog pritvora, koji mu je određen odmah nakon hapšenja  i tužilačkog ispitivanja, Tužilaštvo Distrikta predložilo je produženje ove mjere prema osumnjičenom ocjenjujući da i dalje postoje razlozi koji opravdavaju njegovo zadržavanje u pritvoru. Na ročištu za produženje pritvora Osnovni sud Brčko distrikta BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva, pa je produžio pritvor Dačaju za još dva mjeseca. Na ovu sudsku odluku osumnjičeni i njegov branilac mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu Distrikta.

  Tužilaštvo, u međuvremenu, u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu usmjerenu na dokazivanje krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (3) Krivičnog zakona Brčko distrikta). Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od najmanje tri godine, dok gornja granica ove kazne iznosi dvadeset godina.

  *Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

  Autor: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH

  Čitano

  Povezani članci