More

  Zastupnički dom PSBiH: Špirić preživio glasanje

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Nikola Špirić je “preživio” glasanje u Zastupničkom domu PSBiH, što znači da ga članovi ovog doma nisu suspendovali. Razlog za to je što je, po okončanju rasprave, a na bazi diskusija koje su se mogle čuti, preformulisan prvobitni prijedlog SDS-a kojim se traži da Zastupnički dom suspenduje Špirića, javio je Faktor.ba.

  Umjesto toga formulisana su dva zaključka. Prvim se traži od Komisije za nadzor nad radom OSA-e da njeni članovi suspenduju Špirića. Drugim zaključkom se od iste komisije traži informacija o tome da li je Špirić OSA-i zaista uputio zaključke koji nisu usvojeni na sjednici ovog parlamentarnog tijela. Oba zaključka su usvojena sa 21 glasom za, 13 protiv, a troje zastupnika su bili suzdržani.

  Vrijedi izdvojiti i da su zastupnici prihvatili inicijativu članice DF-a Hanke Vajzović kojom se zadužuje Vijeće ministara da dostavi informaciju u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta, kao i o svim dešavanjima o gradnji mosta preko Save kod Svilaja na Koridoru Vc.

  Zastupnici su prihvatili i informaciju o radu Tužilaštva BiH, ali tek prilikom drugog kruga glasanja, jer pri prvom nije postojala dovoljna entitetska većina. Omjer glasova je bio 20 za, osam protiv i devet suzdržanih.

  Predsjedavajući Doma Šefik Džaferović je obavijestio zastupnike da je dobio zahtjev 17 zastupnika o održavanju hitne sjednice, na kojoj bi se trebalo raspravljati o Izvještaju o radu Vijeća ministara.

  – Obavještavam zastupnike da ova inicijativa nije prihvaćena i hitna sjednica neće biti održana, jer se nisu stekli uslovi za njeno održavanje. Na sjednici smo usvojili zaključak da će se o Izvještaju Vijeća ministara raspravljati na narednoj sjednici koja je zakazana 26. jula. Do tada će ministri prisustvovati sjednicama komisija koje treba da se izjasne o ovom dokumentu, a na sjednici doma će biti prisutni svi članovi Vijeća ministara – istakao je Džaferović.

  Zastupnici Saša Magazinović i Damir Arnaut, koji su bili među potpisnicima ovog zahtjeva su kazali kako je postojala osnova za održavanje hitne sjednice, jer se prema Poslovniku o Izvještaju treba raspravljati u roku od 30 dana od njegovog podnošenja. Magazinović je dodao i kako je svejedno kada će se raspravljati o ovom dokumentu, “jer sadašnji saziv Vijeća ministara neće dočekati kraj ove godine”.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceFaktor.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four × four =