More

  Zastupici dali saglasnost na dopunu pravilnika o plaćama u JZU Brčko

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je u prvom nastavku 45. redovnog zasjedanja dala saglasnost na Dopunu Pravilnika o platama, naknadama plate i ostalim materijalnim pravima zaposlenih u JZU „Zdravstveni centar Brčko“, a koja se odnosi na umanjenje plata radnika u vrijeme generalnog štrajka.

  Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da ovo nije represivna mjera jer je štrajk zdravstvenih radnika odavno okončan dogovorom predstavnika radnika i Vlade Distrikta, već da se radi o normativnom zaokruživanju materije koja se tiče prava i obaveza radnika kada je u pitanju generalni štrajk.

  „Poslodavac ima pravo na osnovu Zakona o štrajku, a imamo i sudsku praksu koja je to potvrdila, da je neophodno donijeti akte koji će precizirati način plaćanja radnika u vrijeme generalnog štrajka“, pojasnio je Milić.

  Milić je istakao da podržava sve aktivnosti Sindikata Brčko distrikta koje su usmjerene na poboljšanje materijalno-pravnog statusa zaposlenih i u javnom i u realnom sektoru, te da su u tom smislu ostvareni značajni pomaci.

  „Danas imamo nadležno odjeljenje za rad i radne odnose što je bilo nezamislivo unazad nekoliko mjeseci. Ubrzo će se krenuti u proces određivanja reprezentativnosti Sindikata, i zaključenja kolektivnog ugovora, i doći će do povećanja plata, ali ne na način na koji to Sindikat traži. Treba nastaviti pregovore bez ulaska u generalni štrajk jer sam siguran da ima prostora za jedan kvalitetan dogovor koji će, naročito ispoštovati one s najnižim primanjima u Brčko distriktu“, rekao je predsjednik Milić.

  Predsjednik smatra da je gro problema u javnom sektoru nastalo 2019. godine kada je donesen novi zakon o platama ističući  da je jedini bio protiv tog zakona koji je, kako kaže, propustio da vrednuje i one službe koje rade u posebnim uslovima.

  Skupština je  usvojila Izvještaj o radu i finansijskom stanju JP „Luka Brčko“ za period 1. januar-31. decembar 2022. godine i dala je odobrenje na Završni račun „Luke“ za 2022. godinu.

  Data je saglasnost na Odluku o pokriću gubitka ovog javnog preduzeća u prošloj godini čime je dato odobrenje za revolving kredit u iznosu od milion maraka koji će „Luci“ poslužiti za plaćanje poreza, po isporučenoj fakturi, za nabavku dizalice, koji će se nakon 60 dana od dana uplate vratiti preduzeću.

  Na zahtjev poslanice Mejre Šećić razmatrana je informacija o problemu kanalizacije u Suljagića Sokaku koja je primljena k znanju uz zaključak da se nadležno Vladino odjeljenje zajedno sa skupštinskom Komisijom za budžet, obavezuje da, u skladu sa Zakonom o budžetu, planira određena sredstva u rebalansu za realizaciju tog projekta.

  Zaključkom se obavezuju JP „Komunalno Brčko“ i Higijensko-epidemiološka služba da izvrše hitnu sanaciju kanala kroz koji prolazi kanalizacija u tom naselju. Drugi nastavak 45. redovne sjednice bit će održan naredne srijede.  

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 7 = one