More

  Zašto Turska više ulaže u Srbiju nego u Bosnu i Hercegovinu?

  Zašto je Turska tek na desetom mjestu na listi ulagača u Bosnu i Hercegovinu?

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome koji su interesi Turske u Bosni i Hercegovini. Sagovornici su bili Lejla Ramić Mesihović, direktorica Vanjskopolitičke inicijative Bosne i Hercegovine, i Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane.

  Bilo je riječi o tome da li Turska ima strateške interese u Bosni i Hercegovini, koliko su jake veze između Stranke demokratske akcije (SDA) i turske vladajuće Stranke pravde i razvoja, o vezama između Erdogana i Izetbegovića, o tome zašto je u Sarajevu obilježavana godišnjica neuspjelog vojnog udara u Turskoj u prisustvu najviših bošnjačkih funkcionera, u kojoj mjeri se unutrašnji problemi Turske prenose na Bosnu i Hercegovinu, koliko Turska, koja je u oštrom sukobu sa Evropskom unijom, posebno sa Njemačkom, može biti prepreka na putu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, zašto je Turska tek na desetom mjestu na listi ulagača u Bosnu i Hercegovinu, kao i o tome zašto turska državna televizija snima seriju o Aliji Izetbegoviću.

  RSE: Ima li Turska strateške interese u Bosni i Hercegovini?

  Lejla Ramić Mesihović: Turska je regionalna sila i u svakom slučaju ima strateške interese u Bosni i Herecgovini. Oni se periodično mijenjaju, mogu biti različiti, ali ih u svakom slučaju ima.

  Zijad Bećirović: Prije svega bih rekao da Turska ima strategijske interese na Balkanu, pa je i Bosna i Hercegovina sasvim sigurno dio tih interesa. Turska podržava opstojnost države Bosne i Hercegovine i njen međunarodno-pravni subjektivitet što je za BiH veoma važno, jer je Turska članica Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini. Naravno da i druge države imaju interese u Bosni i Hercegovini, ali problem je što su pojedini politički zvaničnici BiH ekspoziture drugih država, umjesto da zastupaju interese svoje zemlje.

  RSE: U kojoj mjeri Turska podržava Bošnjake na međunarodnoj sceni i imaju li Bošnjaci koristi od te podrške?

  Lejla Ramić Mesihović: Mislim da svakom Bosancu i Hercegovcu, pa i Bošnjaku, treba da je u interesu da Turska podžava cijelu državu. Bilo kakvo podržavanje partikularnih interesa u Bosni i Hercegovini ima negativan utjecaj na bosanskohercegovačko društvo.

  Zijad Bećirović: Turska podrška opstojnosti države Bosne i Hercegovine nije važna samo za Bošnjake, nego i za sve one koji se protive podjeli Bosne i Hercegovine i pokušajima da se ona izbriše sa političke karte. Tu je ključna uloga Turske koja štiti suverenitet BiH i mislim da od toga neće odustati. Međutim, nije dobro da se govori o jednom narodu, već o odnosima između država. Bosna i Hercegovina kao multietnička država vrlo je osjetljiva na favoriziranje bilo koje etničke zajednice od od strane druge države. O tome Turska mora voditi računa kao i državno rukovodstvo Bosne i Hercegovine, pogotovo predstavnici bošnjačke političke elite.

  Više na ovom linku.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty seven − = fifty six