Zašto se svake godine mora usvojiti Pravilnik o podsticaju? Zašto se ne usvoji zakonsko rješenje?

  Ilustrativna fotografija
  Autor: Tarik Imamović

  Podsticaj za razvoj poljoprivredne proizvodnje u Brčko Distriktu u 2019. godini je iznosio oko 13,5 miliona maraka. Najčešće kulture koje se uzgajaju na području Brčko Distrikta u jesenjoj sjetvi su pšenica, ječam, zob, tritikal i uljana repica, a u proljetnoj sjetvi su najčešće zastupljene kukuruz i soja.

  Po Pravilniku o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji za uzgoj pšenice i kukuruza podsticaj iznosi 300 maraka po hektru (30 KM po dunumu), dok za soju i uljanu repicu podsticaj iznosi 400 maraka po hektru (40 maraka po dunumu).

  Da biste ostvarili podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji potrebno je da prijavite proizvodnju, a po osnovi prijave, na teren izlazi komisija koja sačinjava zapisnik. Prvi zapisnik je uglavnom privremeni, a nakon toga se sačinjava i konačni zapisnik.

  Da li se možda sačinjavanje zapisnika pravi u prisustvu dva člana komisije koji vjeruju poljoprivrednim proizvođačima na riječ, uz doručak ili ručak koji im se servira?

  Jedan od apsurda je i taj da se površina parcele utvrđuje na osnovu neslužbenih aplikacija na mobilnim telefonima. Apsurd vidljiv zadnjih 10-ak dana je iskidanje silaže. Po Pravilniku nemoguće je ostvariti podsticaj za proizvodnju kukuruza ako je isti namijenjen za silažu. Da li Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko Distrikta šalje svoje službenike na teren radi utvrđivanja činjeničnog stanja zasijanih usjeva kukuruza, ili se “sve” vjeruje na riječ poljoprivrednim proizvođačima?

  S druge strane, nezadovoljni poljoprivredni proizvođači osim čiste dobiti sigurnog plasmana proizvoda na tržište, te minimalnih nameta nemaju velike zarade?!

  Matematička računica je ovdje jasna.

  Ovakvim i sličnim slučajevima svjedoči i nedavno hapšenje šefa Pododjeljenja za poljoprivredu Vlade Brčko Distrikta.

  Da li će pojedini veliki poljoprivredni proizvođači ostati vjerni svojim procesima proizvodnje uz svakodnevnu kuknjavu?